Directorii şcolilor şi firmele de construcţii preferate de aceştia au pierdut banii pentru repararea unităţilor de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul de la Şcoala gimnazială numărul 7
Şantierul de la Şcoala gimnazială numărul 7

Primăria a preluat gestionarea lucrărilor de igienizare şi renovare a unităţilor de învăţământ şi va schimba modul de cheltuire a fondurilor alocate în acest scop. Oricum, măsura nu va mai putea avea efectele scontate pănă la începerea anului şcolar 2012-1013.

Primarul Stan este neîncrezător că răgazul de două zile acordat de ministrul Învăţământului, care a amânat începerea anului şcolar, va fi suficient pentru ca elevii să revină în şcoli renovate şi igienizate.

„Am semnele mele de îndoială că anul şcolar va începe cu toate şcolile igienizate şi pregătite corespunzător. De aceea, în precedenta şedinţă a Consiliului Local am luat decizia ca Primăria să preia lucrările de reparaţii şi investiţii la şcoli. Până acum, a existat o anomalie conform căreia directorii de şcoli erau ordonatori terţiari de credite. Ei primeau banii de la Primărie şi îi cheltuiau cum vroiau. De regulă, lucrările de regulă nu erau gata la început de an şcolar, iar înjurăturile părinţilor erau adresate municipalităţii. Şi atunci am zis ca daca tot tragem noi ponoasele atunci să ne asumăm şi responsabilitatea aferentă", a afirmat primarul Marius Stan.

După ultima şedinţă a Consiliului Local, în decurs de o săptămână, a fost preluată de către Primărie gestionarea acestor lucrări.

„Avem peste 5 milioane de euro investiţi în această vară pentru repararea de şcoli şi grădiniţe, dar, toată această sumă, aparent consistentă, împărţită la peste 100 de unităţi şcolare, de fapt nu înseamnă mare lucru. Vom schimba modalitatea de lucru în sensul că suma alocată pentru reparaţii la şcoli va fi repartizată anual la câte 10 unităţi şcolare, dar pe care le reabilităm ca la carte: termopane, termoizolaţie, sisteme de supraveghere, terenuri de sport etc."

Cursuri, în mijlocul şantierelor şi şcoli neautorizate sanitar

În unele şcoli - dintre care cel mai elocvent exemplu este Şcoala numărul 7 - elevii vor fi întâmpinați cu stive de cărămizi şi saci cu ciment şi vor învăţa în mijlocul unor şantiere.

În această sitaţie se vor afla elevii a opt instituţii de învăţământ din judeţul Galaţi.

O treime din unitățile de învățământ gălăţene nu sunt pregătite să-și întâmpine elevii cum se cuvine. Majoritatea nu au autorizație sanitară de funcționare și nici nu vor avea, pentru că nu îndeplinesc condiții elementare de confort și igienă.

Fireşte că majoritatea școlilor care nu răspund cerinţelor prevăzute de normele igienico-sanitare sunt din localităţi rurale, respectiv 115 unităţi de învăţământ.

„Aceste grădinițe şi şcoli din mediul rural au veceuri în curte, fără apă curentă şi, în general, nu asigură condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. Există însă şi în oraşele judeţului unităţi de învăţământ care nu vor fi autorizate sanitar. Este cazul grădinițelor amenajate la parterul blocurilor, dar şi al internatelor și cantinelor mai multor licee și grupuri școlare", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Deficit de personal didactic

O altă problemă cu care se confruntă în special şcolile din mediul rural este insuficienţa personalului didactic calificat. Deficitul este de aproximativ 100 de învăţători, educatori şi profesori.

Există însă şi un capitol la care, spre deosebire de alte judeţe, Galaţiul stă ceva mai bine: pregătirile pentru „clasa zero". Sălile de curs au fost pregătite din vreme şi s-a asigurat necesarul de personal didactic calificat. Există însă ceva întârzieri la livrarea materialelor didactice pentru cei mai mici elevi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite