Marius Stan a cerut ca Primăria să fie apărată de o casă de avocatură pentru ca instituţia să nu mai piardă toate procesele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Marius Stan
Primarul Marius Stan

Noul primar s-a declarat scandalizat de seria înfrăngerilor usturătoare suferite de municipalitate în procesele care i-au fost intentate şi vrea ca instituţia să fie reprezentată în instanţe de profesionişti adevăraţi.

Unul dintre proiectele de hotărârilor aprobate la ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi vizează „achiziţionarea serviciilor juridice pentru reprezentarea Primăriei Municipiului Galaţi".

Primarul Marius Stan a explicat în plen de ce este necesară organizarea unei licitaţii pentru contractarea serviciilor unei case de avocatură în condiţiile în care instituţia pe care o conduce are în componenţă un serviciu juridic.

"În urma unei evaluări sumare, am constatat că, dacă cineva doreşte să facă bani, nu trebuie decât să dea în judecată Primăria şi câştigă. Se ştie din presă că avem un proces de pomină în care, în primă instanţă, petentul a dat în judecată Consiliul Local şi a câştigat 4,5 milioane de euro care, prin penalităţi, pot ajunge la 10 milioane de euro. Procesul se reia. Mai există un exemplu în care Primăria - parte în proces pe o clădire ilegal construită, pe strada Carnabel, pe scheletul unei foste clădiri a Primăriei - se apără venind cu acte doveditoare că acea clădire veche are o valoare derizorie. Sunt situaţii hilare care ne fac să apelăm la o casă de avocaţi serioasă, care să ne apere interesele cu adevărat, serviciul nostru juridic urmând doar să răspundă de legalitatea documentelor pe care le vom întocmi în Primărie", a afirmat Marius Stan.

Doar unul dintre „procesele de pomină"

Un „proces de pomină" este şi cel prin care doi gălăţeni, moştenitorii terenului pe care a fost construită o bună parte a cartierului Ţiglina III, au obligat Consiliul Local Galaţi să le plătească despăgubiri în valoare de 4,2 milioane de euro.

Pe terenul revendicat, în suprafaţă de 1,5 hectare, sunt blocuri aşa că Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a decis că terenul respectiv nu poate fi retrocedat în natură şi ca atare cei doi proprietari Eugen Sima şi Cristian Tudose, în calitate de moştenitori ai proprietarului deposedat de statul comunist, trebuie despăgibiţi.

Cei doi au solicitat retrocedare în anul 2000. Iniţial nu au menţionat în cererea de chemare în judecată faptul că ar fi interesaţi de obţinerea unor despăgubiri, ci doar de restituirea în natură a terenului. Instanţa însă a desemnat un expert care a stabilit că valoarea terenului şi implicit a despăgibirii este de 4,2 milioane de euro. Consiliul Local nu a formulat obiecţuni la raportul de expertiză.

La data de 20 ianuarie 2011, prin Decizia nr.319, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis revocabil că moştenitorii sunt îndreptăţiţi să primească această despăgubire din partea Consiliului Local Municipal.

O armată de jurişti, înfrântă

Deşi are zece jurişti, Primăria beneficiază şi de serviciile a doi avocaţi (de fapt doi jurişti ai instituţiei care au intrat în Barou pentru a putea fi mai bine plătiţi tot de municipalitate). Cu aşa o „armată" de „oameni ai legii" Primăria a pierdut procese pe bandă rulantă şi şi-a luat adio de la clădiri importante pentru municipalitate precum fostul său sediu (şi al Regionalei CFR), Liceul „Alexandru Iona Cuza", maternitatea „Buna Vestire", Palatul Simion Gheorghiu, Casa Căsătoriilor şi evident imobilul pe care cu statut de chiriaş încă îl foloseşte ca sediu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite