Anchetă pentru jaf din banul public! Primarul Marius Stan a făcut plângere la Parchet împotriva SC Unicom SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Chirian unul dintre locatarii care au primit, în cadru festiv, cheile unor apartamente fără canalizare
Gheorghe Chirian unul dintre locatarii care au primit, în cadru festiv, cheile unor apartamente fără canalizare

Cu complicitatea unor funcţionari din Primărie, firma de construcţii a încasat peste 5 milioane de euro pentru o staţie de epurare a apelor uzate, care nu există, deşi trebuia finalizată anul trecut. Culmea, i s-a plătit chiar şi garanţia de bună execuţie, ca şi cum s-ar fi făcut recepţia lucrării!

Edilul-şef a demonstrat că nu se mărgineşte la dezvăluiri despre cum a fost jefuit banul public în Primăria Galaţi. Deja a făcut prima plângere penală împotriva celor care „şi-au adus contribuţia" la păgubirea municipalităţii şi a comunităţii .

„Marius Stan, primarul municipiului Galaţi a înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătorie o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către Primăriei a unor lucrări a căror materializare în teren nu există", informează biroul de presă al instituţiei.

Comunicatul face referire la cazul Unicom, respectiv la staţia de epurare a apelor uzate provenite din cartierul Dimitrie Cantemir, lucrare achitată, dar neexecutată.

Raportul de audit intern al Primăriei pe marginea cazului Unicom a fost anexat la plângerea penală înregistrată la Parchet şi, se cuvine remarcat că acesta conţine concluzii referitoare, nu numai la neregulile imputabile SC Unicom SA, ci tuturor celor implicaţi în această „afacere", inclusiv angajaţi ai municipalităţii.

Ilegalităţile, relevate în raportul de audit

Iată câteva paragrafe mai mult decâr elocvente:

În august 2005, Primăria Municipiului Galaţi a încheiat cu societatea de construcţii Unicom un contract în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclusă, pentru executarea lucrării "LTE Cartier Siret - Staţie de epurare".

Doi ani mai târziu s-a încheiat un act adiţional prin care se confirma că, până la data de 01.01.2007, nu începuseră lucrările şi se precizează că Unicom avea - în acel moment - un "rest de executat" evaluat la 3.062.917 lei, TVA inclusă, adică practic valoarea iniţială a contractului.

Prima plată s-a efectuat pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Plăţile totale cumulează 2.277.833,79 lei.
5% din valoarea fiecareia dintre cele 38 de plăţi au fost viraţi într-un cont separat şi au constituit garanţia, care însumează 119.885,19 lei.

Echipamentele despre care furnizorul spune că au dispărut ulterior din cauza inundaţiilor şi a furturilor nu au fost depozitate doar pe amplasamentul lucrării.
Pe 25 iulie 2012 Unicom a adus la cunoştinţa Primăriei că în 2010 utilajele şi echipamentele agabaritice au fost depozitate "la punctul de lucru şi în depozitul antreprenorului din Fileşti."

În evidenţele Primăriei Municipiului Galaţi, nu există documente care să certifice conservarea lucrărilor şi a echipamentelor. Conservarea impunea costuri (inclusiv cu paza) care ar fi trebuit justificate şi acoperite.

Pe 7 iunie 2007, când Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o avertizare „cod galben" de inundaţii pentru Galaţi, Unicom a informat Primăria că a decis să retragă "organizarea de şantier" fără să menţioneze nimic despre conservare sau paza echipamentelor achiziţionate până la acea dată. În contract era prevăzut că "Executantul este responsabil pentru menţinerea în bună stare a lucrărilor şi instalaţiilor care urmează să fie puse în operă (realizate n.n.), de la data primirii ordinului de începere a lucrării şi până la data semnării procesului verbal de recepţie".

Un asemenea proces verbal nu există în evidenţele noastre.

Pentru a invoca forţa majoră cauzată de inundaţiile din iunie şi iulie 2010 se impunea şi sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sesizare care însă nu a fost făcută.

În acest moment, cartierul "Siret" nu beneficiază de staţia de epurare a cărei construire a fost contractată, iar societatea comercială UNICOM se află în procedură de insolvenţă".

Primăria aplătit până la ultimul sfanţ

„Culmea este că, în aceste condiţii, Primăria i-a plătit acestei firme de construcţii chiar şi garanţia de bună execuţie, sumă care se virează numai după recepţia lucrării. Este scandalos! Am dispus începerea unui audit intern în Primărie, dar intenţionez să comand şi unul extern şi vă asigur că vor fi sesizate toate instituţiile statului pentru ca vinovaţii să plătească la propriu. Banul public a fost cheltuit cu nesăbuinţă. Probabil că unii s-au crezut veşnici în Primărie, dar iată că nu este aşa. Vom pune ordine şi nimeni n-o să-şi mai bată joc de banii contribuabililor!", declara în urmă cu trei săptămâni primarul Marius Stan.

Inaugurare de păcăleală

La data de 7 iunie, cu două zile înainte de încheierea campaniei electorale, într-un cadru festiv, fostul primar Dumitru Nicolae a înmânat cheile apartamentelor din cinci blocuri ANL, situate în Cartierul Dimitrie Cantemir. Au trăit bucuria momentului membrii celor 100 de familii care au primit repratiţii în acele blocuri.
Printre aceştia s-a numărat şi Gheorghe Chiriac. Omul era fericit chiar dacă răbdarea îi fusese pusă la serioasă încercare.

„Am făcut cererea pentru locuinţă în decembrie 2004 şi am primit repartiţia în 14 martie 2008. Se lucra încă la blocul în care voi locui, S 14, era la stadiul de centură. De atunci au mai trecut patru ani şi astăzi am primit cheile dar nu mă pot muta. Trebuie să mai am răbdare până termină canalizarea. N-au terminat-o anul trecut, apoi au spus că anul ăsta de Paşti, iar azi (7 iunie n.n!) ne-au zis că o sa mai dureze vreo trei luni. Asta e, numai să nu mai fie de aşteptat încă o tranşă de patru ani cum au fost cele dintre cerere, repartiţie şi înmânarea cheilor", ne-a spus Gheorghe Chiriac.

Două luni din cele trei până la finalizarea staţiei de epurare, la care s-a angajat fostul primar, au trecut şi este clar că nici măcar nu poate fi vorba ca blocurile ANL din cartierul Dimitrie Cantemir să dispună de canalizare.

Mai grav este faptul că testul răbdării la care sunt supuşi de opt ani viitorii chiriaşi s-ar putea prelungi mult şi bine în condiţiile „cheltuirii" finanţării pentru continuarea construcţiei, banii fiind dificil de recuperat din cauza intrării Unicom în insolvenţă, după cum a afirmat primarul Marius Stan.

Datorii de milioane de euro

Cel puţin 20 de creditori au cerut declanşarea falimentului SC Unicom SA pentru recuperarea, fie chiar şi parţială, a debitelor restante, iar judecătorii au hotărât, în luna ianuarie a acestui an, declanşarea procedurii de insolvenţă.

Administrator special la Unicom a fost desemnată firma MG Expert SRL.

SC Unicom SA, constructorul multor clădiri emblematice pentru municipiul Galaţi, datorează între şase şi opt milioane de euro.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite