Ucişi de „tulburel”. Trei gălăţeni au murit intoxicaţi cu dioxid de carbon acumulat în beciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Un al patrulea a fost salvat la limită de către pompieri, care l-au scos din pivniţă echipaţi cu aparate autonome de respirat, şi de echipajul unei ambulanţe, care l-a resuscitat mai bine de o jumătate de oră.

Ca în fiecare toamnă „tulburelul" face victime şi nu doar tulburând minţile celor care ajung să se bată şi să se taie cu cuţitele sau să fie călcaţi de maşini. „Tuburelul" ucide şi prin dioxidul de carbon emanat în timpul procesului de fermentare, gaz extrem de toxic, care se acumelează în beciurile şi încăperile în care „fiebe" vinul cel nou.

Salvatorii profesionişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost solicitaţi să intervină pentru scoaterea a doi bărbaţi intoxicaţi cu dioxid de carbon, din pivniţa lui Toader A. din Nicoreşti.

Echipaţi cu aparate de respirat autonome şi însoţiţi de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pompierii s-au deplasat la locul indicat de dispecerul de la 112 . Aceştia au coborât în beciul cu o adâncime de peste 10 metri şi i-au adus la suprafaţă pe proprietarul pivniţei, în vârstă de 60 ani, şi pe un alt bărbat care a coborât pentru a încerca să-l salveze.
Echipajul de la Serviciul de Ambulanţă din Tecuci a încercat resuscitarea ambelor victime.

Toader A., deşi mai vârstnic şi aflat mai mult timp în contact cu gazul otrăvitor, a fost salvat, în timp ce bărbatul care a coborât să-l scoată din beci, Eugen M., de 49 de ani, a murit.

Este a doua tragedie de acest fel produsă în judeţul Galaţi, în această toamnă. Cu doar o săptămână în urmă, alţi doi bărbaţi din din comuna Pechea şi-au găsit sfârşitul în acelaşi mod.

Este bine să se ştie că dioxidul de carbon este un gaz fără culoare şi fără miros. Fiind mai greu decât aerul se acumulează în beciurile în care fermentează mustul. Persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, leşină şi poate muri rapid. Este foarte important de ştiut că persoana care se intoxică cu dioxid de carbon nu realizează ce i se întâmplă şi ca atare nu se poate salva. Mai ales dacă este singură în încăperea în care există respectivul gaz toxic.

ATENŢIE! Persoana care încearcă să salveze victima unei intoxicaţii cu dioxid de carbon trebuie să fie protejată cu mijloace de respiraţie autonomă, în caz contrar se va intoxica la rându său.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite