Mâna dreaptă a unui copil a fost spulberată de explozia unei petarde militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimele pregătiri pentru transferarea la Bucureşti a copilului rănit
Ultimele pregătiri pentru transferarea la Bucureşti a copilului rănit

Un băieţel în vârstă de opt ani din Tecuci a suferit un accident cumplit în urma căruia şi-a pierdut mâna dreaptă şi a suferit mai multe arsuri. A fost transportat la un spital din Bucureşti, în comă indusă, pentru a putea suporta durerile, pe drum.

Copilul s-a jucat cu o petardă căreia i-a aprins fitilul şi, pentru că nu a apucat să o arunce la timp, aceasta i-a explodat în mână.

Un echipaj al substaţiei de ambulanţă Tecuci i-a acordat primul ajutor rănitului şi l-a transportat la Spitalul Municipal „Anton Cincu" din localitate.

„Pacientul a fost adus în stare de şoc. Avea mâna dreaptă pur şi simplu pulverizată, până la încheietura pumnului şi mai prezenta nişte arsuri pe abdomen şi pe partea stângă a pieptului. De asemenea avea pe piciorul stâng mai multe corpuri străine ce păreau a fi picături de material plastic topit şi o vânătaie în orbita ochiului drept. În plus, ne-am temut să nu aibă şi arsuri ale căilor respiratorii. A fost intubat şi doctorul Neculiţeanu, colegul meu chirurg i-a făcut hemostaza (pentru oprirea sângerării). De obicei, în astfel de cazuri, se face un bont la membrul amputat, dar am considerat că, dacă există o şansă cât de mică pentru ca un chirurg plastician să facă mai mult de atât, trebuie s-o valorificăm şi am chemat SMURD-ul", ne-a declarat dr Dragoş Teodoru, medic chirurg, managerul Spitalului Municipal „Anton Cincu" din Tecuci

Copilul accidentat a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi.

„Misiunea a fost îndeplinită de echipajul SMURD, coordonat de doctorul Bogdan Banacovschi, care, pentru a reduce suferinţa pacientului (în cazul unei amputaţii precum aceasta, durerile fiind extrem de mari) a decis să-i inducă starea de comă artificială. Între timp, dată fiind gravitatea cazului, medicul a anunţat Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care a dispus transferarea copilului la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti", ne-a informat dr. Angel Trifan, medicul coordonator UPU-SMURD.

La ora 21.05, copilul rănit a fost urcat într-o ambulanţă de tip reanimare pe roţi şi a plecat spre spitalul din Bucureşti asistat medical de dr Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Galaţi.

„Am ajuns cu bine. L-am încredinţat colegilor de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" unde era aşteptat astfel că a fost dus direct în sala de operaţii. Pacientul a ajuns stabil. Rămâne de văzut ce vor reuşi să mai repare chirurgii având în vedere că mâna este grav afectată", ne-a declarat telefonic, în jurul orei 00.15, în drum spre Galaţi, dr Mihai Polinschi.

Accidentul s-a petrecut marţi după-amiază. Băieţelul şi-a vizitat mama la serviciu după care s-a dus acasă. La un moment dat, jucându-se, şi-a amintit de petarda adusă de tatăl său, angajat al unei unităţi militare din Bârlad. A luat-o şi ţinând-o cu mâna dreaptă (este stângaci) a aprins fitilul după care a uitat sau n-a mai avut timp să o arunce. În mod evident, a existat şi riscul producerii unui incendiu.

Părinţii copilului, înmărmuriţi de îngrijorare, nici nu mai puteau vorbi.

Procurorii militari îl vor ancheta pe tatăl băieţelului pentru că a dus acasă petarda.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite