Profitul, mai presus de sănătatea elevilor. Legea anti fast-food este încălcată la chioşcurile din incinta şcolilor gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii CJPC Galaţi au găsit la chioşcurile a şapte unităţi de învăţământ produse alimentare pe care nutriţioniştii le consideră nocive mai ales pentru copii.

Inspectorii Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului (CJPC) au constatat în cursul unui control tematic realizat zilele trecute că Legea anti fast-food adoptată mai 2008 nu este respectată. Deşi actul normativ interzice comercializarea alimentelor nesănătoase (junk-food) în şcolile din România şi deşi există o listă a acestora conducerile multor şcoli încalcă prevederile acestuia.

Cu profitul este pus mai presus de sănătatea elevilor al căror discernamânt în materie de alimentaţie este mult diminuat de reclamele agresive , chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ îi otrăvesc pe şcolari cu tot ceea ce ce interzice sus menţionata lege.

Comisarii (CJPC) au găsit în rafturile a nu mai puţin de şapte astfel de chioşcuri, produse considerate nocive de nutriţionişti şi de Ministerul Sănătăţii.
„Produsele destinate copiilor trebuie să aibă un anumit conţinut de sare, de zahăr sau de grăsimi, care este reglementat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii.

În urma controlului efectuat s-au constatat nereguli, fiind aplicate avertismente şi cinci amenzi, în valoare totală de 9.000 de lei. Cea mai mare amendă aplicată a fost de 3.000 de lei, fiind vorba despre un agent economic la care s-au constatat mai multe nereguli", ne-a declarat Aurel Pamfile, comisarul-şef al CJPC Galaţi

Principala deficienţă constatată a fost depăşirea valorii energetice prevăzute de lege pentru alimentele comercializate în şcoli.

„Unele produse aveau un conţinut prea mare fie de zahăr, fie de sare, fie de grăsimi, fie erau prea condimentate. S-a dispus ca produsele respective să fie scoase de la comercializare şi să fie valorificate în alte unităţi", a mai spus Aurel Pamfile.

Comisarul şef a fost nefiresc de reticent în dezvăluirea şcolilor la care chioşcarii pun profitul mai presus de sănătate copiilor însă am reuşi să aflăm o parte dintre acestea: Colegiul Tehnic „Radu Negru", Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" şi Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite