Invazia căpuşelor nu este „o isterie”, ci o problemă de sănătate publică. 61 de gălăţeni au fost muşcaţi într-o singură săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor creşte continuu. Zilnic se prezintă la spitale 5-6 gălăţeni muşcaţi, trataţi preventiv pentru a nu avea soarta actorului Şerban Ionescu. Muşcat de o căpuşă, acesta nu a putut fi vindecat, iar acum a început să paralizeze

De la începutul primăverii, în evidenţele Direcţiei Judeţeane de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi au fost înregistrate 128 de cazuri de muşcături de căpuşă. De la o săptămână, la alta, sunt tot mai multe. Numai în ultima săptămână s-a ajuns la 61 de prezentări cu acest diagnostic, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Zilnic, cel puţin 5-6 persoane ajung la camerele de gardă ale spitalelor gălăţene din acest motiv. Situaţia a devenit cu adevărat îngrijorătoare.

De altfel, înmulţirea fără precedent a căpuşelor este motivul pentru s-ar putea ca autorităţile să decidă amânarea sau chiar anularea tradiţionalei Sărbători a Bujorului de la Roşcani.

În afara disconfortului creat îndeosebi persoanelor care dezvoltă reacţii alergice la muşcături, înmulţirea acestor insecte hemofage (care se hrănesc cu sânge) crează un risc real pentru sănătatea publică prin posibilitatea infectarii cu bacteria Borrelia burgdorferi, care provoacă borelioza, boala Lyme sau boala muşcăturii de căpuşă.

Autorităţile: „este doar o isterie"

Că nu este o „isterie creată şi întreţinută de mass-media", cum susţin reprezentanţii autorităţilor mult mai preocupate de alegerile locale, o demonstrează cazul de-a dreptul tragic al actorului Şerban Ionescu care deja este afectat de paralizie şi nu-şi mai poate mişca mainile după ce vara trecută a fost muşcat de o căpuşă şi ulterior a fost diagnosticat cu boala Lyme.
De atunci, actorul a urmat tratamente extrem de costisitoare cu antibiotice de ultimă generaţie procurate direct din străinătate, dar rezultatele favorabile ale tratamentelor intensive întârzie să apară.

Depăşite de situaţie, în condiţiile în care nu au luat măsurile necesare - între care, potrivit epidemiologilor şi entomologilor, cea mai importantă este rezolvarea problemei câinilor maidanezi, principalii vectori de răspândire a căpuşelor în interiorul şi în apropierea localităţilor - autorităţile administrative preferă să catalogheze problema drept „o isterie".

Maidanezii, vectorul de răspândire a căpuşelor

„Ne confruntăm într-adevăr cu această problemă şi ea nu va putea fi rezolvată atâta vreme cât vor circula liberi câini comunitari, principalii vectori de răspândire a căpuşelor. Oriunde există vegetaţie şi câini fără stăpân (sau alte animale cu blană) vom găsi căpuşe care transmit, nu numai boala Lyme, ci şi o sumedenie de germeni care provoacă alte afecţiuni", afirmă doctorul Emil Popa, medic epidemiolog.
Aşadar autorităţile sanitare realizează şi recunosc public pericolul.

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) a transmis adrese tuturor primăriilor din judeţ prin care solicită în mod expres să fie luate măsuri pentru stârpirea căpuşelor.

Primăria Galaţi începe dezinsecţia. Celelalte nu!

"Numai Primăria municipiului Galaţi ne-a anunţat că va începe acţiunea de dezinsecţie, inclusiv împotriva ţânţarilor, săptămâna viitoare, din data de 15 mai. În atare situaţie, trebuie avertizaţi pentru a-şi putea lua măsuri de precauţie stuparii şi proprietarii animalelor de companie", a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DJSP.

Având în vedere că persoanele muşcate de căpuşe provin dintr-un areal foarte mare, la ora actuală nu se poate şti care sunt zonele cu cele mai multe căpuşe. Cert este doar faptul că înmulţirea acestora a ajuns în acest an la un nivel fără precedent.
„Ar fi fost important ca toţi primarii din judeţ să se implice pentru realizarea dezinsecţiei care se impune, dar am primit confirmarea respectării recomandării DJSP numai de la Primăria Galaţi. Începând din 15 mai, vom face controale şi vom aplica amenzi aşa cum prevede legea în cazul în care nu se iau măsurile administrativ-gospodăreşti necesare pentru protejarea sănătăţii publice, respectiv dezinsecţie în acest caz", a mai afirmat doctorul Boldea Valentin Boldea, directorul DSP.

Trebuie cosită iarba, măcar cea din parcuri

Doctorul Popa consideră că eficienţa dezinsecţiei ar putea fi redusă dacă iarba nu va fi cosită la o lungime de cel mult 4-5 centimetri, care să nu permită căpuşelor să se agaţe de pielea gambelor.

Cunoscutul epidemiolog le recomadă gălăţenilor, care ies în natură, să poarte măcar şosete lungi dacă nu chiar pantaloni lungi şi în niciun caz să nu se întindă direct pe iarbă.

De asemenea, medicul spune că este o mare greşeală încercarea de a smulge din piele căpuşele şi că este de preferat să se încerce trucul cu vata îmbibată în spirt sau să se meragă la un cabinet medical.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite