Numărul gălăţenilor muşcaţi de căpuşe creşte continuu. Există şi două posibile cazuri de boală Lyme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul prefect al judeţului s-a arătat preocupat de această evoluţie şi a cerut autorităţilor să ia măsurile care se impun pentru stăvilirea fenomenului.

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase s-au prezentat 98 de persoane muşcate de căpuşe.

Numărul cazurilor de muşcături cauzate de aceste insecte hematofage, înregistrate de la începutul anului, a ajuns la 365, pacienţilor fiindu-le prescris tratament cu antibitiotice pentru prevenirea boreliozei.

Se aşteaptă confirmarea serologică pentru două cazuri cu simptomatologie clinică de Boală Lyme, pacienţii fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.

Unul dintre aceştia este un bărbat în vârstă de 43 de ani din Fârţăneşti, care a fost muşcat de o capuşă în timp ce se afla la câmp, iar al doilea, o femeie în vârstă de 63 de ani.

„În total au fost patru cazuri de suspiciune de boală Lyme, de la începutul anului. Primele două au fost infirmate de Institutul Cantacuzino. Primăria municipiului Galaţi a început acţiunea de dezinsecţie", a afirmat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Prefectul Emanoil-Cătălin Bocăneanu a cerut o situaţie a cazurilor de persoane muşcate de căpuşe, raport care a fost prezentat la şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Măsuri de protecţie împotriva Bolii Lyme

Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcaţi de capuşe este mare;atenţie la locurile de joacă ale copiilor şi la îmbrăcămintea adecvată (numai cca.30% din totalul bolnavilor de borelioză îşi amintesc că au fost muscaţi, datorită secreţiei anestezice şi a dimensiunilor mici ale insectei).

Căpuşa adultă poate fi vazută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele arată ca un punct negru cât un vârf de ac. Nu strângeţi căpuşa care v-a muscat între degete pentru că pompaţi înapoi sânge contaminat cu microbi.

Nu trebuie folosit eter sau alt produs chimic, care o poate determina să regurgiteze sângele în întepătură. Capuşa trebuie scoasă prin intervenţie chirurgicală, cât mai urgent.

Dacă aţi încercat să scoateţi capuşa cu o pensetă şi capul ei s-a rupt rămânând în piele, prezentararea la medic de urgenţă pentru extragerea chirurgicală este obligatorie.

Diagnosticul de borelioză este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat, iar antibioterapia este obligatorie.

Tineţi minte data la care capuşa a fost scoasă din piele pentru a putea urmări apariţia oricăror simptome "curioase" (în unele ţări se face analiza capuşei pentru identificarea tulpinilor Bb din sângele eişsi alegerea antibioticului) şi urmăriţi în zona unde a fost muscatura apariţia semnelor tipice - roşeata, umflarea pielii în jurul muscăturii, precum şi a semnelor tipice ale infectiei Lyme care apar imediat sau după cateva săptamâni.

Sunt simptome asemănătore cu cele de gripă, febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare. Diagnosticarea se face în principal după simptome. Analizele medicale pot cel mult să confirme boala Lyme.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite