Echipaj SMURD, blocat în lift, în timp ce se grăbea să acorde primul ajutor unui bolnav cardiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajul SMURD nu a mai putut face nimic pentru bărbat foto:arhivă
Echipajul SMURD nu a mai putut face nimic pentru bărbat foto:arhivă

Riscând să fie zdrobiţi dacă ascensorul s-ar fi pus din nou în mişcare, medicul, asistentul medical şi paramedicul s-au strecurat afară şi apoi au cărat bolnavul pe scări, opt etaje, cu un scaun pliant, după ce i-au acordat primul ajutor.

Un echipaj de la SMURD Galaţi a avut parte, în noaptea de vineri spre sâmbătă 18 februarie, de o intervenţie pe care membrii acesteia n-o vor uita curând.

La ora 2 şi11 minute, în puterea, nopţii dispeceratul 112 a solicitat asistenţă medicală de urgenţă pentru un bolnav cardiac în vârstă de 65 de ani, la blocul K din Micro 20.

Ajunşi la adresa indicată, medicul Amalia Morcov, asistentul Viorel Drugan şi paramedicul Victor Olteanu, de la SMURD, au urcat in lift ca să ajungă la bolnavul care locuieşte la etajul VIII, dar ascensorul s-a blocat între parter şi etajul I.

Pentru că nu-şi puteau permite să aştepte să le vină cineva în ajutor întrucât s-ar fi perdut timp preţios şi bolnavul cardiac nu putea aştepta, neavând altă soluţie, cei trei membri ai echipajului SMURD au reuşit să dechidă uşa liftului şi, strecurându-se prin spaţiul îngust, au sărit pe pardoseala din beton a parterului.

„Au avut emoţii foarte mari în timp ce se strecurau pentru că era posibil ca în orice moment cheme cineva liftul şi atunci medicul, asistentul sau paramedicul aflat între marginea cuştii liftului şi planşeul de beton putea fi efectiv forfecat. Din fericire toţi trei au reuşit să iasă cu bine şi să ajungă la bolnav în timp util", ne-a declarat dr Angel Trifan, medicul coordonator UPU-SMURD.

Medicul, asistentul şi paramedicul au urcat pe scări opt etaje cărând scaunul pliant, defibrilatorul, tubul de oxigen şi rucsacul cu trusa de prim ajutor. Numai acesta din urmă cântăreşte 40 de kilograme.

Bărbatul bolnav cronic suferise o decompensare („agravare") a afecţiunilor cardiovasculare din cauza unei viroze respiratorii cu febră mare şi accese de tuse chinuitoare.

„Pacientul a fost coborât pe scări cu scaunul pliant. Între timp s-a deplasat la caz şi ambulanţa tip C („reanimarea pe roţi") cu care bolnavul a ajuns cu bine la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a fost stabilizat", a mai precizat dr Trifan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite