Situaţie critică la SMURD Galaţi! Maşina cu care se câştigă minutele dintre viaţă şi moarte s-a defectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Skoda Octavia din dotarea SMURD Galaţi pe vremea când era aproape nouă
Skoda Octavia din dotarea SMURD Galaţi pe vremea când era aproape nouă

Este un autoturism Skoda Octavia cu toate că celelalte centre SMURD din ţară au maşini de teren. Al nostru nu are, deşi există o asociaţie locală, care colectază şi administrează „2"% pentru SMURD".

Iarna asta, parcă mai mult decât precedentele, a demonstrat cât de importantă este dotarea forţelor de intervenţie cu mijloacele necesare pentru a-şi putea îndeplini misiunile salvatoare în condiţii meteo extreme.

Or, în atari condiţii vitrege (cu ale căror urmări încă ne confruntăm în judeţ!), maşina „cu medic" de la SMURD Galaţi s-a defectat.

Este binecunoscutul automobil Skoda Octavia break, de culoare roşie, cu însemnele SMURD, pe care îl vedem adesea gonind pe străzi, cu sirena şi girofarurile în funcţiune.

O maşină „adaptată"

De fapt, nu este chiar un automobil, pentru că a fost modificat astfel încât să poată transporta şoferul, medicul care intervine la caz şi, la nevoie, încă o persoană, precum şi 350 de kilograme de aparatură medicală, la care se adugă medicamente şi materiale sanitare necesare pentru reanimarea pacienţilor.

Conform strategiei de acţiune a SMURD, această maşină „de medic" trebuie să ajungă la caz înaintea ambulanţei cu paramedici şi asistenţi medicali. Pentru asta însă trebuie să aibă caracteristici şi o stare tehnică adecvate acestei misiuni. Din păcate, nu mai are nici una, nici alta.

„Maşina de medic este defectă, a cedat cutia de viteze. Ne chinuim cu ea aşa supraturând motorul şi probabil că este o chestiune de zeci de kilometri până când această maşină, extrem de importantă pentru munca noastră, va deveni complet inutilă. Am fost la service şi concluzia este că, din cauza uzurii pronunţate, reparaţia va fi costisitoare", ne-a declarat doctorul Angel Trifan, medicul coordonator al UPU-SMURD.

Skoda Octavia nu răzbate prin nămeţi

Medicul ne-a mai spus că doar la SMURD - Galaţi mai există, ca maşină de medic, un autoturism modificat.

„În ţară, toate centrele SMURD importante - şi am curajul să afirm că şi cel de la Galaţi se numără printre ele - dispun, pentru deplasarea operativă a medicului, de maşini de teren puternice, cu tracţiune integrală. Cu Skoda noastră, nici nu se pune problema să ne aventurăm pe drumuri înzăpezite", a mai afirmat doctorul Trifan.

Achiziţionată în urmă cu patru ani, Skoda de la SMURD şi-a făcut cu prisosinţă treaba. Concepută pentru uz „normal", această maşină, îngrijită atât cât a fost cu putinţă, a îndurat un regim de utilizare deosebit de dur.

„În această maşină, urcăm în fugă, iar după pornirea motorului şi a sirenei, pedala de acceleraţie este călcată până la podea. Şi nu se goneşte numai pe asfalt, ci şi pe drumuri de ţară ale căror gropi nu avem timp să le ocolim. Viaţa care trebuie salvată şi către care gonim este mai importantă decât maşina. De cinci ani, zi şi noapte, încontinuu!", susţine coordonatorul UPU-SMURD Galaţi.

Bani există, bunăvoinţă şi corectitudine să fie!

Aşadar şi la Galaţi ar fi necesară o maşină de teren puternică, 4X4, pe care să fie transferată aparatura medicală de pe Scoda defectată.

 Cu o asemenea  maşină ar trebui înlocuită Skoda de la SMURD 

Ambulanta SMURD

Banii necesari există în conturile Asociaţiei SMURD Galaţi, care dispune 1.200.000 de lei (ba chiar de 1.500.000 de lei, după alte surse) donaţi de gălăţeni pentru nevoile SMURD.

Achiziţionarea unei noi maşini, mult mai potrivite pentru a fi folosită la salvarea de vieţi în condiţii meteo extreme şi pe „coclauri" ar putea fi ocazia perfectă pentru Vasile Curduman, preşedintele Asociaţiei SMURD, să dovedească faptul că într-adevăr se află în slujba SMURD şi că banii pe care îi administrează au ca destinaţie SMURD.

„Am redactat un referat pe care l-am înaintat domnului colonel Ion Pleşu, şeful ISU Galaţi. De asemenea, voi solicita oficial conducerii Asociaţiei SMURD Galaţi, finanţarea necesară, cu toate că nu ne-a dat nici pentru anvelope de iarnă, nici pentru baterie cu gel, nici pentru ştergătoare şi şi nici pentru multe alte mărunţişuri necesare. Am fost ajutaţi doar de Primărie şi de conducerea Spitalului de Urgenţă", a mai spus doctorul Angel Trifan.

Aparatele medicale există şi pot fi transferate de pe Skoda

Cu o astfel de maşină ar trebui înlocuită Skoda din dotarea Smurd Galaţi

Rămâne de văzut dacă aceste demersuri vor avea rezultatul dorit. Nu de alta, dar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) are o sumedenie de nevoi pentru care în zadar aşteaptă finanţare de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
De exemplu, pentru înlocuirea motorului maşinii de serviciu Volkswagen Touareg, 4X4, cu care se deplasează şeful ISU, motor „reparat" într-un service oarecare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite