Lakshmi Mittal a venit, a văzut şi acum urmează să decidă soarta angajaţilor combinatului siderurgic de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"De ce a venit?",  aceasta este întrebarea care îi frământă pe toţi salariaţii celei mai mari unităţi industriale româneşti din domeniul metalurgiei. În mod firesc, aceştia se tem pentru locurile lor de muncă.

Este o întrebare justificată dacă avem în vedere că vizita, cu caracter de lucru, şi se pare, inopinată, a avut o durată semnificativă, peste şase ore.

Acesta este motivul pentru care, atât salariaţii combinatului, cât şi presa (căreia, în timpul vizitei, nu l-a fost confirmată prezenţa magnatului oţelului la Galaţi), au contactat lideri de sindicat în speranţa că aceştia ar fi aflat câte ceva despre subiectele abordate în şedinţa maraton ţinută de patronul imperiului siderurgic Mittal, cu membrii staffului ArcelorMittal Galaţi.

Analiză privind viitorul combinatului

Sub rezerva că nu sunt informaţii oficiale, verificate, am aflat de la Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea că: "După întâlnirea cu conducerea combinatului, domnul Mittal a vizitat Oţelăria şi Furnalul 5. Din punctul meu de vedere - şi sper din tot sufletul să mă înşel - a venit să vadă dacă-şi mai poate face planuri de viitor cu combinatul sau nu. Dacă nu se va rezolva problema cu preţul energiei şi dacă în următoarele luni, combinatul nu se va redresa, în septembrie, sunt şanse mari să se închidă temporar, fluxul primar, adică de la furnale, până la Turnarea Continuă. Cam asta se aude..."

Ultima vizită a lui Lakshmi Mittal la Galaţi a fost în 2007, când combinatul „duduia", nu numai la figurat, ci şi la propriu.

Acum însă platforma siderurgică se află în al treilea an cu pierderi, cu o producţie mult mai mică decât cea din 2007 (evident determinată şi de actualele condiţii macroeconomice). Nu mai există Cocseria şi se importă cocs la un preţ substanţial mai mare decât cel cu care era produs. Sunt probleme la Furnalul 5, în ciuda recentei modernizări care a costat 80 de milioane de euro şi mai ales, sunt probleme cu energia electrică după încetarea contractului cu Hidrolectrica. Iar combinatul este energofag, multe dintre echipamentele sale tehnologice de mare capacitate fiind învechite.

„Mittal a apreciat dinamica bună"

Aşadar, motivele de îngrijorare cu privire la această vizită nu sunt nejustificate.

Nu însă şi dacă luăm în considerare comunicatul oficial transmis presei (la câteva ore bune după vizita de lucru a lui Lakshmi Mittal) de către Dorian Dumitrecu, directorul de comunicare la nivel naţional al ArcelorMittal.

„Domnul Lakshmi N. Mittal, Preşedinte şi Chief Executive Officer al ArcelorMittal a vizitat astăzi (ieri n.n.) Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pentru o analiză obişnuită a activităţii. El a inspectat principalele echipamente de producţie şi a discutat cu manageri local şi cu muncitori. În timpul evaluărilor, Dl. Mittal a apreciat dinamica bună a rezultatelor în domeniile Securitate şi Sănătate în Muncă şi Calitate, dar şi a progreselor obţinute la Furnalul nr. 5 după restartarea şi în urma modernizării complete a acestuia. De asemenea, el a apreciat Programul de Transformare în curs de derulare, cel mai mare de acest tip din România. Domnul Mittal şi-a exprimat încrederea în echipa locală - manageri şi muncitori - şi că aceasta va depăşi actualele dificultăţi generate de situaţia pieţei".

Lakshmi Mittal a coborât din elicopter, la poarta combinatului, joi, în jurul orei 11.40 şi a plecat la 18.10. La venire, a fost însoţit de Ionel Borş, directorul

ArcelorMittal pentru România, iar la plecare, în elicopter a mai urcat şi Bruno Ribo, directorul combinatului.

Amintiri din vremuri bune

Lakshmi Mittal a cumpărat Combinatul siderurgic de la Galaţi în anul 2001. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari şi a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari. La momentul privatizării, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi.

Producția combinatului a crescut din momentul privatizării, de la 3,7 milioane de tone, în 2001, la aproape cinci milioane de tone, în anul 2005. Circa două treimi din această producție erau destinate piețelor externe, restul fiind contractat de firme din România. Producția realizată în 2007 a fost de 4,4 milioane de tone de oțel lichid.

Acum a scăzut la mai puţin de jumătate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite