"Gropzilla" de pe Faleză, ajunsă la a treia generaţie, se pregăteşte de aniversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei zile, se împlinesc două luni de când, „noua" groapă incomodează traficul rutier ocupând jumătate din lăţimea bulevardului Marii Uniri de pe Faleză şi de când colectează apa ploilor umezind loessul instabil din zonă.

Cu toate că un expert de marcă în domeniul siguranţei construcţiilor şi al comportamentului solurilor pentru fundaţii, inginerul Octavian Coşovliu, avertiza că trebuie evitată umezirea solului din zonă, şi a treia generaţie a gropii se dovedeşte inexplicabil de „longevivă".

„Este realmente un gest iresponsabil să se lase descoperită acea groapă, atâtea luni de zile. S-a permis apei pluviale să umezească loessul, iar consecinţele se vor vedea în timp, pentru că acest sol este extrem de păcătos", afirma Octavian Coşovliu, pentru Adevărul, în urmă cu un an.

Interesant este faptul că şi această ultimă groapă din seria de pe Faleză a rămas neastupată atâta vreme din cauza specialiştilor care realizează o expertiză şi care ştiu mai bine decât oricine că apa pluvială infiltrată în sol prin intermediul acestei gropi poate avea consecinţe şi mai neplăcute decât cele de până acum.

Este de neînţeles de ce stiudiul geo-tehnic pe care îl realizează firmele Epura 95 SRL şi SC Proiect SA Galaţi, la solicitarea Inspecţiei de Stat în Construcţii, pentru a stabili cauza ultimei surpări, durează de atâta vreme şi de ce nu va fi gata, după cum au anunţat specialiştii, mai devreme de data de 1 iunie. Nici dacă ar fi trimis probe din solul Falezei la NASA pentru a fi analizate, tot n-ar fi durat atâta.

Celebra Gropzilla, uriaşa cavernă din cauza căreia Faleza gălăţeană a devenit faimoasă în toată ţara, s-a căscat în carosabil în februarie 2010, ca urmare a spargerii unei conducte de canalizare. A fost astupată, reparaţiile costând municipalitatea 1,2 milioane de lei, dar s-a refăcut în iunie 2011 după care au urmat alte luni în care mii de vizitatori au putut privit curioşi hăul.

Cu mare întârziere, a fost din nou astupată, dar, din data de 14 martie 2012, Gropzilla a ajuns la a treia generaţie şi, ceea ce nu avem cum să nu remarcăm, a fost şi ea lăsată să se „maturizeze".

Deja au trecut două luni de când excavaţia din asfaltul abia turnat pe bulevardul Marii Uniri incomodează traficul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite