INTERVIU „Mă întreb dacă n-ar trebui să se teamă că se poate trezi acuzat de spălare de bani oricare român care a primit o donaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr Valentin Boldea
Dr Valentin Boldea

Afirmaţia implicită îi aparţine doctorului Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, care se referă la punerea sub acuzare, pentru spălare de bani a tatălui şi a fratelui său mai mic

-Rep: Cum comentaţi gestul fratelui dumneavoastră de a contacta un post central de televiune pentru a comunica autorităţilor şi opiniei publice din România intenţia de a reveni în ţară?

- Consider că a fost oportună şi e bine că a pus capăt speculaţiilor cu privire la fuga sa. Din punctul de vedere al familiei, a fost important că, pe această cale, am aflat că este viu, este sănătos şi nu trebuie să ne facem griji.

-Rep: Să înţeleg că de vineri de când a fost chemat la DIICOT, nu aţi mai luat legătura cu fratele dumneavoastră şi nu aţi mai ştiut unde se află şi ce face?

- După cum am spus, ne-am liniştit atunci când l-am auzit la televizor dând acel interviu.

- Rep: Nu credeţi că a sunat cam târziu la televiziune?

- A spus clar că abia atunci a avut acces la internet şi a aflat ce fierbere este în ţară din cauza lui.

- Rep: Cum vi s-a părut tonul fratelui dumneavoastră care în acea discuţie cu moderatorul emisiunii a exprimat critici în legătură cu ancheta?

- Tonul nu pot să-l comentez, poate era o distorsionare de ordin tehnic care să fi modificat vocea, tonul. În rest, este responsabil pentru punctul de vedere pe care l-a exprimat?

- Rep: S-a speculat pe marginea concidenţei dintre această călătorie în Africa, despre care fratele dumneavoastră a spus că era planificată, şi o afirmaţie anterioară, conform căreia nu sfătuieşte pe nimeni să mai rămână în România...

- În declaraţia lui din data de 16 martie a spus că după ce se va finaliza acest dosar va vinde tot şi va pleca din ţară. Pe de altă parte, la DIICOT nu i s-a comunicat că i-ar fi limitată libertatea de circulaţie. Şi în decembrie a fost la ski după ce fusese chemat la DIICOT cu o zi înainte.

- Rep: V-aţi imaginat momentul în care îl veţi reîntâlni?

- Deocamdată să ajungem la acel moment şi rămâne de vazut dacă familiei i se va permite să aibă contact cu el. Nu ştiu care sunt procedurile. Poate va fi reţinut pe aeroport. Nu ştiu. Vom vedea. Oricum, mi-e teamă că presiunea mediatică ar putea afecta şi reacţia autorităţilor. Doar instanţa de judecată are dreptul să-l declare vinovat.

- Rep: Scandalul legat de fratele dumneavoastră v-a afectat în vreun fel în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică?

- Ocup o funcţie publică, sunt funţionar public şi ca atare sunt apolitic. Funcţia am dobândit-o printr-un concurs. Nu văd care ar putea fi legătura.

- Rep: Se pare că aţi avut dreptate afirmând recent că se va întoarce. O declaraţie primită cu scepticism de către opinia publică...

- Am făcut afirmaţia ştiind că dacă promite ceva, se ţine de cuvânt şi faptul că se întoarce o dovedeşte. Autorităţile nu trebuie să se concentreze asupra aducerii lui în ţară, ci asupra mersului anchetei astfel încât să nu se mai întâmple greşeli din cauza oboselii. Am încredere în autorităţi şi până la urmă vom afla adevărul însă nu sub presiune. Ca medic ştiu că lucrând sub presiune riscul de a greşi este mult mai mare.

- Rep: Cum aţi comenta acuzaţiile de spălare de bani aduse tatălui şi fratelui dumneavoastră mai mic?

- Mă întreb dacă n-ar trebui să se teamă că se poate trezi acuzat de spălare de bani oricare cetăţean al României care a beneficiat de un act de donaţie, conform legii. Sigur, procurorii DIICOT sunt singurii în măsură să argumenteze această acuzaţie adusă tatălui şi fratelui meu, dar cred că există riscul unui precedent periculos în cazul incriminării pentru un act de donaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite