Siderurgiştii de la UPSRS au protestat împotriva intenţiei ArcelorMittal Galaţi de a închide uzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au cerut explicaţii de la trei directori, care au încercat să-i liniştească dar conform declaraţiilor liderilor de sindicat, aceştia n-au reuşit să fie convingători. Urmează o întâlnire a sidicatelor cu Bruno Ribo, managerul combinatului.

Zilele trecute, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi afirma într-un comunicat de presă că la nivelul conducerii companiei se are în vedere renunţarea la producţia de piese de schimb pentru instalaţiile tehnologice ale combinatului.

„Analizăm în prezent posibilitatea de a opri producţia de piese de schimb mecanice noi, una dintre activităţile Departamentului de Mentananţă şi Piese de Schimb (DMPS) şi de a trece la cumpărarea de piese de la furnizori externi. În 2011, ArcelorMittal Galaţi a redus cu 80% numărul de piese de schimb mecanice noi fabricate în Combinat", a declarat Dorian Dumitrescu.

Vestea că în jur de 400 de siderurgişti vor rămâne fără locuri de muncă a creat nemulţumire în rândurile salariaţilor fostei Uzine de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS).

Nemulţumiţi de explicaţiile primite

Drept consecinţă, joi dimineaţă, în jur de 350 de muncitori de la UPSRS au oprit lucrul şi s-au adunat în incinta uzinei cerându-şe şefilor lor, directorii DMPS, Herve Mouille şi Dorin Furtună, precum şi directorul pentru Relaţii Industriale, Gelu Matoian, explicaţii în legătură cu vestea că se renunţă la producţia de piese de schimb mecanice preferându-se achiziţionarea acestora de la alţi furnizori din cadrul grupului.

Nemulţumiţi de explicaţiile primite, angajaţii cărora li se promite reconversia profesională pentru a putea fi redistribuiţi în alte sectoare ale combinatului, au continuat acţiunea de protest manifestată prin încetarea lucrului, timp de trei ore.

Liderii sindicali spun că reacţia acestor angajaţi îngrijoraţi şi nemulţumiţi a fost absolut spontană.

„Oamenii au primit cu neîncredere explicaţiile şi au spus că s-au săturat de această tactică prin care se scapă de ei. A fost o reacţie dură din partea lor", susţine Viorel Şandor, vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea, participant la proces, el însuşi vechi salariat al UPSRS.

Protest organizat

Tot joi, sindicatul Solidaritatea a organizat la poarta combinatului un alt protest, între orele 14.00 şi 16.00 pe parcursul căruia au cerut solidarizarea celorlalţi siderurgişti, cu colegii lor de la fosta UPSRS.

„Acţiunea n-a fost de amploarea pe care mi-aş fi dorit-o, dar, în total, au participat cam 300 - 350 de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi, care s-au oprit la ieşirea din schimb şi şi-au exprimat dezacordul cu această măsură a renunţării la producţia de piese de schimb mecanice. Cei mai mulţi muncitori de la UPSRS sunt oameni cu mulţi ani de activitate în spate, cu calificări înalte şi vârste la care nu mai este posibilă reprofilarea lor. Toată viaţa au lucrat cu maşini unelte. Au salarii mai bune decât colegii lor din alte secţii şi sunt conştienţi că, în urma acestei decizii a conducerii combinatului au numai de pierdut", a firmat Gheorghe Tiber.

Liderul sindicatului Solidaritatea a spus că nu crede în justificarea conducerii cum că ar fi mai rentabil să cumpere piese de schimb.

„Înainte de a se închide cocseria, tona de cocs produs la Galaţi costa 135 de dolari, iar acum se aduce din Polonia cu 370 de dolari pe tonă. Cresc cheltuielile, scade impozitul şi dacă achiţiile se fac de la firme din cadrul ArcelorMittal avantajul este evident", a mai spus Tiber.

În această dimineaţă, de la ora 8.00, Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi se întâlneşte cu liderii sindicali pentru discutarea mai multor probleme printre care cu siguranţă că se va număra şi soarta locurilor de muncă ale celor 400 de salariaţi de la DMPS care nu vor mai produce piese de schimb.

„Sincer, nu-mi fac iluzii că vom putea determina conducerea combinatului să renunţe la planurile de restructurare pe care le-a făcut deja, dar măcar sperăm să obţinem un tempo mai lent al aplicării acestora şi condiţii compensatorii cât mai bune pentru cei afectaţi", a mai afirmat Gheorghe Tiber.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite