Măsuri de criză la ArcelorMittal Galaţi! A fost închis un laminor şi s-a redus programul de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul siderurgic, pe vremea când producea la capacitate mximă
Combinatul siderurgic, pe vremea când producea la capacitate mximă

Conducerea combinatului motivează aceste măsuri cu scăderea cererii de tablă groasă pe piaţa produselor siderurgice şi cu faptul că nu mai beneficiază de energie electrică „la un preţ corect".

După ce, săptămâna trecută, conducerea ArcelorMittal Galaţi anunţa întreruperea temporară a activităţii Laminorului de Tablă Groasă (LTG) 1 motivată de confruntarea combinatului „cu o puternică reducere a volumului comenzilor pe fondul continuării declinului economic în Europa", marţi, aceasta a transmis un comunicat conform căruia se va recurge la o nouă soluţie de criză care să permită evitarea trimiterii în şomaj tehnic a întreg personalului.

"ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect. Pentru a face faţă acestei situaţii, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au discutat şi comunicat cu partenerii sociali şi angajaţii privind reducerea programului de lucru. În 2012, toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin, iar plata salariilor va fi redusă în consecinţă. Această soluţie a fost preferată în locul şomajului tehnic şi este cea mai recentă decizie dintr-o serie de măsuri luate pentru reducerea costurilor fixe", a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi.

Conform aceleiaşi surse:
„În acest moment, ArcelorMittal Galaţi implementează un model flexibil de producţie pentru Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, ale cărui operaţiuni sunt temporar suspendate. O echipă se ocupă de menţinerea laminorului în parametri normali, asigurându-se că acesta rămâne operaţional şi că va putea fi repornit rapid, folosind echipe proprii, imediat ce condiţiile din piaţă se vor îmbunătăţi. Celelalte echipamente din cadrul Combinatului continuă să opereze".

Pe de altă parte combinatul va continua să preia din lucrările companiilor contractoare şi să le realoce către echipe proprii.

Această măsură urmează închiderii celei mai recente scheme de plecări voluntare din combinat, acţiune în cadrul căreia au fost primite 849 de cereri, dintre care 450 au fost aprobate.

„Toate aceste măsuri implementate ar putea să nu fie suficiente dacă ArcelorMittal Galaţi rămâne în situaţia de a nu putea să cumpere energie electrică la un preţ corect, luând în considerare faptul că este cel de-al doilea mare consumator de electricitate din România", a mai precizat Dorian Dumitrescu.

LTG1 fusese repornit în urmă cu patru luni după tot atâţia ani de inactivitate determinată de instalarea crizei economice. Pentru reluarea activităţii laminorului, ArcelorMittal Galaţi a reangajat, pentru o perioadă determinată, o parte din siderurgiştii care anterior optaseră pentru schemele de plecări voluntare.

Liderii sindicatelor din combinat şi-au exprimat dezacordul în legătură cu măsura reducerii programului de lucru motivând că aceasta îi va afecta negativ din punct de vedere financiar pe angajaţii ale căror salarii sunt oricum la un nivel destul de modest pentru o ramură a industriei grele.

Cel puţin deocamdată, celelalte laminoare din combinat, respectiv LTG 2, LBR şi LBC, vor continua să producă tablă însă, aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi: „Toate aceste măsuri implementate ar putea să nu fie suficiente".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite