Ministrul Apărării le-a urat bun venit militarilor gălăţeni, care s-au întors din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu şi militarii gălăţeni repatriaţi
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu şi militarii gălăţeni repatriaţi

Marea bucurie a celor 650 de militari este motivată de faptul că, din această misiune, a treia, au revenit în formaţie completă. Timp de şase luni, ei au depus un efort uriaş, riscându-şi vieţile în fiecare zi şi noapte.

Ministrul Apărării Naţionale Corneliu Dobriţoiu a participat joi (21 iunie), la ceremonia militară prilejuită de revenirea în ţară din Afganistan a militarilor care au făcut parte din Elementul de Comandă şi Control Zabul, precum şi din Batalionul 1 Manevră.

Evenimentul a avut loc la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" din Galaţi.

După şase luni petrecute în Afganistan, unde au îndeplinit misiuni de menţinere a păcii, cei 650 de militari care compun Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" s-au întors acasă.

Statistic, bilanţul acestor militari curajoşi contorizează sec mai mult de 4.500 de misiuni, cu 400.000 de kilometri parcurşi în peste 3.000 patrulări.
Emoţional însă, în acest bilanţ, şi-ar avea locul binemeritat un volum uriaş de risc, de emoţii, de stres împins uneori dincolo de limita de suportabilitate, ca în orice război.

Locotent Vătafu Alina, ofeţer în Compartimentul Operaţiuni, a participat în această misiune alături de soţul său.

„Unul dintre cele mai puternice sentimente pe care le încercăm acum este cel de bucurie şi uşurare că ne-am întors toţi, vii şi nevătămaţi. Nu vă puteţi imagina cum este să auzi în sistemul de comunicaţii şi să simţi emoţia şi încordarea camarazilor aflaţi în misiune. Pe de altă parte însă şi satisfacţia pe care o încercăm astăzi, reveniţi în patrie, acasă, este cu totul specială", ne-a declarat una dintre femeile militar de carieră din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei"

Militarii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" au fost înlocuiţi în teatrul de operaţiuni de cei ai Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" şi de cei ai ai Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi".

La finalul ceremoniei ministrul Dobriţoiu a promis mai mulţi bani pentru Armată şi implicit pentru siguranţa militarilor români care-şi riscă vieţile nu numai în Afganistan.

"Participarea noastră în teatrele de operaţii aduce încredere. Oamenii ăştia trebuie să aibă bani pentru logistică şi pregătire, pentru a putea să se întoarcă acasă toţi. Suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru a putea atrage anual 0,3 la sută din PIB, pentru ca la finalul unui ciclu de patru ani să ajungem la 2 la sută din PIB pentru Armată."

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite