Veşti proaste pentru siderurgişti. Salariile vor fi îngheţate în 2012 la ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii ArcelorMittal Galaţi spun că nu vor accepta îngheţarea salariilor în 2012. Foto: Cosmin Costache
Angajaţii ArcelorMittal Galaţi spun că nu vor accepta îngheţarea salariilor în 2012. Foto: Cosmin Costache

Conducerea companiei le-a spus sindicaliştilor că nu are de unde să le ofere lefuri în plus, pentru că grupul siderurgic este, de doi ani, pe pierderi. Oferta de îngheţare a salariilor a fost respinsă categoric de sindicate. Angajaţii combinatului spun că nu vor să fie solidari la pierdere cu patronul, deoarece nici el n-a fost solidar cu ei pe vremea când făcea profit.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a reuşit să-i irite pe toţi angajaţii după ce, la a cincea rundă de negocieri pentru contractul colectiv de muncă pe 2012, le-a spus, răspicat, că nu poate acorda niciun fel de majorări salariale.

Ni s-a propus îngheţarea salariilor pentru 2012, ceea ce ne-a cam şocat, dat fiind că ne aşteptam măcar la o ofertă de creştere simbolică", a declarat Gheorghe Tiber, liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor.

Patronul dă vina pe criză

Mesajul transmis de patronul Lakshmi Mittal, prin administraţia Combinatului, către sindicaliştii de la Galaţi (dar şi de la combinatele din Iaşi, Roman şi Hudedoara - controlate tot de miliardarul indian) este foarte clar: criza economică a prăbuşit pieţa oţelului, iar o creştere a salariilor ar afecta foarte grav situaţia financiară a companiilor, care şi aşa înregistrează pierderi consistente.

Combinatul de la Galaţi a încheiat anul trecut cu pierderi de 10 milioane de euro, iar pentru anul acesta sunt preconizate pierderi cel puţin duble. În acelaşi timp, pentru anul 2012 nu sunt prognozate modificări esenţiale pe piaţa oţelului.

Chiar şi aşa, angajaţii combinatului cred că nu este cazul să fie solidari cu patronul. „Când a fost profit de zeci de milioane de euro, nouă nu ni s-au dat bonificaţii sau alte avantaje. Dacă nu am fost solidari la câştig, nu acceptăm să fim solidari la pierdere", ne-a spus Marian Coman, angajat al ArcelorMittal.

Şi Ionel Popa, care lucrează la LTG1, este supărat de decizia conducerii. „În ultimii cinci ani, ne-au ţinut tot într-o îngheţare a salariilor. Sper să se răzgândească, pentru că aşa nu se mai poate. Nu poţi să trăieşti dintr-un salariu de 300 de euro pe lună. Vrem majorări!", spune acesta.

Oferta salarială a fost respinsă

Chiar dacă administraţia combinatului a ţinut reprezentanţilor sindicatelor un lung discurs despre criza economică, oferta de îngheţare a salariilor a fost respinsă categoric de toţi cei prezenţi la negocieri.

„Considerăm că revendicările noastre sunt de bun-simţ. Ştim că ArcelorMittal trece printr-o perioadă grea, dar nu ne vom modifica cererile până când patronatul nu va face o ofertă adevărată, pentru că actuala propunere e doar o glumă proastă", a declarat Ilinca Diaconu, liderul Solidaritatea Metal.

Deocamdată, toate sindicatele de pe platforma ArcelorMittal îşi menţin revendicările salariale iniţiale. FSS Metarom şi Solidaritatea Metal cer majorarea lefurilor cu 12%, iar Solidaritatea Virgil Săhleanu a cerut mărirea fondului de salarii cu 15% şi împărţirea sumei suplimentare, în mod egal, la toţi salariaţii, astfel încât fiecare să primească în jur de 300 de lei.

Următoarea rundă de negocieri va avea loc luni, 19 decembrie. Până atunci, toate sindicatele vor organiza consultări cu membrii lor, pentru a decide dacă vor continua negocierile sau vor organiza proteste.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite