Contre "termo-politice", pe scena Teatrului Dramatic, în loc de căldură în locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Pârlog - director Prefectură, Paul Florea - prefect, Mircea Matei secretar de stat şi Eugen Chebac preşedintele CJ
Vasile Pârlog - director Prefectură, Paul Florea - prefect, Mircea Matei secretar de stat şi Eugen Chebac preşedintele CJ

Reprezentanţii locatarilor rebegiţi de frig au vociferat, ieri, nemulţumiţi de neîncălzirea a peste 80.000 de apartamente, în timp ce conducerile Apaterm şi Electrocentrale şi-au dat replici „sub centură", la Comisia de Dialog Social.

Problema frigului din apartamentele gălăţenilor pare fără soluţie în condiţiile în care SC Apaterm, societatea locală de termoficare, se află în reorganizare judiciară, iar producătorul local de energie termică, Electrocentrale Galaţi, nu are bani pentru a plăti în avans combustibilul pe care ar trebui să i-l furnizeze Romgaz.

Mai mult, între producătorul agentului termic şi distribuitorul acestuia există un adevărat „război", care complică şi mai mult impasul în care s-a ajuns.

În atare situaţie, pentru a simula implicarea, neputincioase, autorităţile organizează întâlniri şi dezbateri de o inutilitate îngrijorătoare dar cu miză electorală. Este şi cazul celei a Comisiei de Dialog Social, covocată ieri de Paul Florea prefectul judeţului „în formulă lărgită", la Teatrul Dramatic.

Participant la această întâlnire între reprezentanţii asociaţiilor de proprietari/locatari şi autorităţi (doar cele judeţene, căci din partea Primăriei şi a Consiliului Local n-a binevoit să participe cineva !), Mircea Matei, ministru secretar de stat, preşedinte al ANRSC, a subliniat gravitatea problemei aflate în discuţie.

Situaţie unică în ţară

„La nivelul Autorităţii, ne preocupă situaţia de la Galaţi, care este unică în ţară. S-a ajuns aici pentru că Primăria a tergiversat luarea măsurilor care se impuneau. Contractul municipalităţii cu Apaterm a încetat în decembrie anul trecut şi, dacă acestă instituţie ar fi fost preocupată de încălzirea gălăţenilor, ar fi organizat o licitaţie pentru selectarea unui distribuitor cu licenţă, înainte să se ajungă la temperaturi negative noaptea!" a afirmat Matei.

Preşedintele ANRSC le-a mai spus reprezentanţilor locatarilor înfriguraţi că, în luna mai a.c., instituţia pe care o conduce a informat Primăria gălăţeană că societatea de termoficare nu mai poate fi distribuitor de agent termic pentru că nu lucrează în baza unui contract atribuit legal.

„La această oră, la Galaţi, avem doar un producător de energie termică, nu şi un distribuitor. Peste câteva zile, va fi luna noiembrie şi trebuie găsită rapid o soluţie. ANRSC consideră că singura ar fi atribuirea directă a activităţii de distribuţie, până trece iarna, unui operator licenţiat. Nu spunem ca acesta trebuie să fie Electrocentrale" a mai spus secretarul de stat.

Management iresponsabil

Pentru lipsa căldurii în cele peste 80.000 de apartamente racordate la reţeaua de termoficare, Matei a incriminat „managementul iresponsabil de la Apaterm".

„În anul 2009, Apaterm a încheiat anul fiscal cu un deficit de 36 de milioane de lei iar în ultimele zile ale anului următor, a tăiat facturi pentru penalităţi, inclusiv Primăriei, ca să anunţe un profit de 16 milioane. Unic în România !", susţine preşedintele ANRSC.

Intervenţia preşedintelui Autorităţii a fost singura ascultată într-o linişte relativă. În rest, asistenţa a vociferat, fluierat şi huiduit mai ales atunci când discuţiile alunecau spre absenţa din sală a primarului. Asistenţa a primit cu rezervă şi promisiunea directorului CET, că dacă Electrocentrale va prelua infrastructura Apaterm (de fapt a Consiliului Local), preţul gigacaloriei va scădea de la 250 de lei, la 200 de lei.

După două ore de contre între reprezentanţii Apaterm şi cei ai Electrocentrale, arbitrate cu duhul blândeţii de către prefectul Paul Florea, reprezentanţii locatarilor rebegiţi de frig au plecat nemulţumiţi că nu li s-a prezentat nicio soluţie.

Au fost îndemnaţi să participe astăzi, de la ora 15.00, la Prefectură, ca masă de presiune, la şedinţa Consiliului Local pentru a se putea forţa includerea pe ordinea de zi a unui punct suplimentar privind un proiect pentru rezolvarea problemei încălzirii în această iarnă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite