Gălăţenii sunt invitaţi să observe cel mai important eveniment astronomic al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţenii sunt aşteptaţi la Observatorul Astronomic
Gălăţenii sunt aşteptaţi la Observatorul Astronomic

Miercuri, începând cu ora 21.20, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiintele Naturii Galaţi organizează o serie de observaţii astronomice pentru gălăţeni, cu ocazia unui eveniment astronomic deosebit: eclipsă totală de lună ! Vizitatorii vor avea la dispoziţie cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm.

În seara zilei de 15 iunie 2011 va loc cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România, fiind vorba de o eclipsă totală de Lună. Aceasta mai poate fi observată din Europa, Africa, Asia Centrală şi de Vest şi Oceanul Indian.

"Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va pune la dispoziţia publicului o serie de instrumente optice pentru observarea eclipsei totale de Lună, inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm. Publicul vizitator va putea vedea şi transmiterea eclipsei totale de Lună în direct pe o plasmă, prin intermediul unei camere video ataşată la telescopul principal al observatorului astronomic", a declarat documentaristul Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

În acelaşi timp, întreaga eclipsă totală de Lună va fi transmisă şi pe internet, aceasta fiind realizată de Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

"Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Lună vizibile din România pe parcursul secolului 21, durata totalităţii fiind de 1 oră şi 40 de minute. La ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România, care avut loc în data 21 februarie 2008 totalitatea a fost de 50 minute, iar la următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul ţării noastre, care va avea loc în data de 28 septembrie 2015, totalitatea va fi de 1 oră şi 12 minute. Dorim să oferim publicului posibilitatea de a urmări acest eveniment astronomic în condiţii optime şi sperăm ca vremea să ţină cu noi pentru a putea să avem parte de o eclipsă totală de Lună perfectă", a spus muzeograf Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Eclipsa totală de Lună din 15 iunie 2011 va avea loc în următoarele momente (ora oficială de vară a României):

Intrarea Lunii în penumbră      20h 24m 34s

Începutul eclipsei parţiale        21h 22m 56s

Începutul eclipsei totale            22h 22 30s

Faza maximă                              23h 12m 37s

Sfârşitul eclipsei totale             0h 02m 42s

Sfârşitul eclipsei parţiale          1h 02m 15s

Ieşirea Lunii din penumbră      2h 00m 45s

Totalitatea acestei eclipse de lună va fi de circa de 1 oră şi 40 de minute, fiind între orele 22h 22m 30s şi 0h 02m 42s. Această perioadă de timp reprezintă momentul în care eclipsa totală de lună se va putea observa.

Accesul publicului la acest eveniment se va face doar pe la poarta dinspre punctul Trecere Bac, după ora 21.00, preţul uni bilet fiind de 3 lei de persoană.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite