Gălăţenii sunt chemaţi la vot. De astăzi şi până sâmbătă seară, puteţi alege proiectele propuse de arhitecţi pentru dezvoltarea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este deschisă până pe data de 19 iunie. Foto: Corina Dobre
Expoziţia este deschisă până pe data de 19 iunie. Foto: Corina Dobre

Sala Paşilor Pierduţi a Palatului Navigaţiei găzduieşte, în această săptămână, expoziţia Concursului de invenţii urbane „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050". Nu mai puţin de 10 proiecte de dezvoltare ale municipiului aşteaptă votul publicului. Proiectul, coordonat de Asociaţia „Plusminus", îşi propune conştientizarea de către mediul politic şi a comunităţii asupra implicaţiilor pe care planificarea urbană o are

Concursul de invenţii urbane „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050", coordonat de Asociaţia Plusminus, continuă un proiect demarat la Cluj, în 2009, şi are ca scop conturarea unei reţele de iniţiative în Romania. Acesta constă în organizarea de evenimente în domeniul arhitecturii şi urbanismului în diverse oraşe şi vizează conştientizarea publică a implicaţiilor pe care planificarea urbană coerentă o are asupra dezvoltării economiei, socialului şi al habitatului.

image

În prima fază a proiectului am organizat un concurs cu tineri specialişti din toată ţară. Concursul de invenţii urbane a fost focalizat pe Galaţi. Oraşul a fost ales, dintre marile centre economice ale ţării, ca reprezentant al celei mai lente dezvoltări din ultimii 20 de ani. Propunerile participanţilor au fost analizate de un juriu naţional, format din specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului, dar şi din personalităţi implicate în viaţa comunităţii (mediul de afaceri, mediul artistic). În urma jurizării, 10 proiecte au fost alese să meargă în faza a doua a proiectului şi au dezvoltat temele propuse", a declarat arhitect Ina Stoian (foto dreapta), unul dintre iniţiatorii proiectului.

Expoziţia găzduită de Palatul Navigaţiei reprezintă proiectele concursului, iar gălăţenii îşi pot vota planurile favorite la locul expoziţiei, în urna special amenajată, sau pe blogul concursului www.plusminusgalati.wordpress.com.

image

Galaţiul se duce încet, încet la vale şi astăzi am venit cu propuneri ale unor colegi preocupaţi de soarta oraşului, care duce lipsă de viziune din partea autorităţilor, dar şi de preocupare. Ar fi trebuit să fie prezenţi şi colegi din cadrul Direcţiei de Urbanism, dar din păcate, nu sunt. Autorităţilor li se propun nişte proiecte concrete de dezvoltare, iar publicul este invitat să aleagă ce proiecte îşi doreşte să fie implementate la Galaţi", a declarat arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Dunărea de Jos.

image

Evenimentul este organizat de Asociatia PLUSMINUS, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, filiala Dunărea de Jos şi cu sprijinul Primăriei municipiului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite