Gălăţenii suferă din cauza gălăgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul nostru ocupă locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte poluarea fonică. Medicii spun că zgomotul afectează grav auzul oamenilor şi agravează suferinţele psihice şi cardiovasculare. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi Garda de Mediu primesc aproape zilnic reclamaţii pe această temă.

Gălăţenii care locuiesc pe Faleza Superioară a Dunării, în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Dunărea, Siderurgiştilor, I.C. Frimu, Micro 39, Micro 40, dar şi în apropierea Gărilor CFR Galaţi şi Barboşi sunt cel mai grav afectaţi de poluarea fonică. Măsurătorile efectuate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, în luna aprilie, arată că din 17 puncte de monitorizare, în nu mai puţin de nouă s-au înregistrat depăşiri ale nivelului  maxim admis de zgomot.

Pe străzile Brăilei coţ cu Regiment 11 Siret, Bulevardul Coşbuc colţ cu Brăilei, Siderurgiştilor colţ cu Gheorghe Doja şi Coşbuc colţ cu Traian depăşirile sunt cu mult peste 70 de decibeli. Alte artere rutiere sunt la limită. Este vorba despre străzile Frunzei (în zona intersecţiei cu Brăilei), Domnească  mai ales în intersecţiile Gării şi Brăilei, unde se înregistrează 69 şi 70 de decibeli.

Şi gălăţenii care locuiesc în apropierea zonelor cu trafic feroviar se confruntă cu probleme din cauza poluării fonice. Potrivit directorului ARPM, Carmen Sandu, la Gara CFR Galaţi au fost înregistraţi 79 de decibeli, în timp ce la Gara Barboşi, 78.

Relaxare tulburată de zgomot


Nici zonele de promenadă din municipiul Galaţi nu se dovedesc a fi oaze de linişte în care oamenii să se poată destinde în voie. Din cele cinci parcuri monitorizate, două sunt poluate fonic. Este vorba despre Parcul de Copii „Viva”, situat pe Faleza Superioară a Dunării, şi Parcul Cloşca, aflat la intersecţia de la Ultimul Leu.

Grădina Publică şi Orăşelul Copiilor din Ţiglina I sunt la limită în ceea ce priveşte nivelul maxim admis al decibelilor, respectiv 45.

Sănătatea, afectată grav

Poluarea fonică are efecte extrem de grave asupra sănătăţii.

“Zgomotul este extrem de dăunător . Acesta produce, nu numai tulburări ale aparatul auditiv, dar are şi efecte extrem de grave asupra sistemului nervos. Poate cauza stres, depresie. De asemenea, îi afectează pe bolnavii cu afecţiuni cardiace. Degeaba se contorizează poluarea fonică - despre care se ştie că există - dacă nu se iau măsuri ! Şi nu se vor lua !”, ne-a declarat doctorul ORL-ist Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

Află pe galati.adevarul.ro ce măsuri va lua municipalitatea pentru combaterea poluării fonice.
Acesta spune că se confruntă foarte des cu asemenea cazuri, în care pacienţii suferă din cauza poluării fonice.

„Noi, ORL-iştii, ne confruntăm foarte des cu asemenea cazuri. Sunt destul de multe astfel de cazuri, mai ales provocate de poluarea fonică industrială. Vin oameni la noi din Şantierul Naval şi din Combinat, cu probleme ale aparatului auditiv din cauza zgomotului”, spune Dumitru Cristea.

Plângeri zilnice la DJSP

Disperaţi din cauza gălăgiei, gălăţenii fac reclamaţii aproape zilnic la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Valentin Boldea, directorul instituţiei, spune că oamenii se plâng din cauza zgomotelor produse de traficul rutier, de lucrările din oraş, dar şi de gălăgia din baruri sau restaurante.

„Avem aproape zilnic reclamaţii din partea cetăţenilor, care se plâng de perturbarea liniştii, sunt nemulţumiţi de zgomot, ne spun că nu se pot odihni şi au probleme pe fond psihic din acest punct de vedere”, spune directorul DJSP.

Potrivit acestuia, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a amendat în repetate rânduri persoane fizice, dar şi juridice.

„DJSP verifică, atrage atenţia, dar dă şi amenzi, care pot ajunge la 1.000 de lei. În ceea ce priveşte barurile şi restaurantele, se poate ajunge până la suspendarea activităţii”, spune Valentin Boldea.
 
Amenzi usturătoare

Nici comisarii Gărzii de Mediu din Galaţi nu sunt ocoliţi de plângerile gălăţenilor afectaţi de poluarea fonică.

„Chiar în aceste zile ne-am confruntat cu un asemenea caz. Un cetăţean de pe strada Movilei desfăşoară tot felul de activităţi cu un gater antic, care scoate un zgomot infernal, iar oamenii sunt disperaţi”, ne-a declarat Mihai Turcu.

Acesta susţine că vina o poartă şi Primăria municipiului Galaţi, care emite avizele de urbanism, fără să facă, în prealabil, o analiză amănunţită legată de tipul de activitate desfăşurată de solicitant, cât şi de utilajele pe care le foloseşte.

„Este greşeala Primăriei. Dă avize fără să ţină cont de utilaje şi activităţile întreprinse. Persoana de pe Movilei nu are voie să efectueze asemenea lucrări şi mai ales cu asemenea utilaje decât în extravilan. Populaţia trebuie protejată. Sunt oameni bolnavi, oameni apăsaţi de grijile zilnice şi nu mai au nevoie şi de aşa ceva”, ne-a spus prim-comisarul.

Amenzile pe care Garda de Mediu le aplică pentru poluarea fonică pot ajunge până la 30.000 de lei.
„Este infernal. De câteva luni de zile, numai în gălăgie trăim. Nu ne putem odihni. Primăria tot lucrează, dar uită să mai şi termine. În fiecare zi se aud numai urlete, motoare şi utilaje. Avem un copil de nouă luni şi ne chinuim foarte mult cu el. Nici nu poate dormi din cauza zgomotului şi plânge aproape tot timpul. Este bătaie de joc”, ne-a spus Mihaela Cernat, o gălăţeancă, locatară a blocului P12, de la Elice.
 
Soluţia Primăriei: să planteze copaci

Pentru a reduce poluarea fonică din oraşul de la malul Dunării, municipalitatea are o soluţie: să extindă spaţiul verde. „Vom planta mai mulţi copaci”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

În 2008, Primăria a cheltuit peste 20.000 de euro pentru un autoturism dotat cu aparatură de măsurare a zgomotului de pe străzile oraşului. Acesta s-a dovedit a fi inutil deoarece, timp de doi ani, nu a determinat poluarea fonică nici măcar în curtea instituţiei.

Chiar dacă autorităţile spun că acum maşina funcţionează şi că permanent oraşului i se ia “pulsul” la capitolul gălăgie, autorităţile locale nu au practic nicio soluţie concretă şi plauzibilă pentru combaterea poluării fonice.

Oraşele mari din ţara noastră nu respectă normele de poluare fonică acceptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană. Peste 60% din populaţia urbană este afectată de zgomot, din cauza traficului rutier intens. Potrivit unui studiu realizat de “Enviro Consult”, Galaţiul se află pe locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte poluarea fonică, 55% din populaţie fiind afectată. La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite