Gălăţenii au ajuns datori vânduţi la bănci. Vezi aici ce împrumuturi au aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul nostru ocupă în luna aprilie locul cinci pe ţară la capitolul credite nerambursate. În martie a fost pe primul loc. Criza economică a făcut prăpăd în buzunarele populaţiei care nu mai poate achita împrumuturile. Datoriile clienţilor băncilor au crescut de peste 20 de ori, în mai puţin de trei ani.

Din cauza scăderii salariilor, concomitent cu o adevărată explozie a şomajului, gălăţenii înregistrează restanţe de peste 600 de milioane de lei la creditele bancare contractate.

Plăţile restante ale locuitorilor din oraşul nostru sunt printre cele mai mari din ţară. Galaţiul are cea mai "spectaculoasă" creştere a datoriilor, de peste 20 de ori, în trei ani.

Potrivit statisticii Băncii Naţionale Române (BNR), în luna aprilie, gălăţenii aveau credite în valoare totală de 3,88 de miliarde de lei şi datorii de 601 milioane de lei, în timp ce, în toamna anului 2008, în judeţul nostru se înregistrau restanţe de 28,5 milioane de lei.

Împrumuturi pentru subzistenţă

Pentru că veniturile nu le-au permis să-şi mai încropească traiul zilnic, sperând că până la urmă se vor redresa, mii de gălăţeni s-au împrumutat. Acum însă nu-şi mai permit restituirea datoriilor.

Sărăcia este de vină. Eu am avut credite şi încă am şi este foarte greu să mă descurc cu ele din cauză că salariul este foarte mic!", ne-a mărturisit Ileana Păun, în vârstă de 48 de ani.

Pentru a-şi recupera banii, băncile apelează, de cele mai multe ori, la executorii judecătoreşti care lasă datornicii mai săraci şi uneori chiar şi fără locuinţe.

Cunosc o familie într-o asemenea situaţie. Oamenii au rămas fără locuri de muncă şi acum sunt hărţuiţi, ameninţaţi cu executarea silită pentru că efectiv nu mai au posibilitatea să plătească ratele", ne-a spus Marin Banu, în vârstă de 47 de ani.

Pentru că nu mai pot face faţă datoriilor, cei mai mulţi dintre datornici apelează tot la bănci, pentru soluţia refinanţării.

"Aceste probleme cu care se confruntă populaţia ţin foarte mult de impactul economic. Odată ce avem rată a şomajului mare şi salariul mediu mult mai mic (decât la momentul creditării), automat au crescut datoriile. Eu nu cred că gălăţenii s-au îndatorat mai mult decât ceilalţi sau că au fost mai nechibzuiţi" ", ne-a declarat Alina Ceauş, director de retail al unei filiale bancare din Galaţi.

Soluţia refinanţării

Acum ne confruntăm cu fenomenul refinanţării. Vin la noi oameni care au câte trei-patru credite şi şi-au dat seama că nu mai pot plăti ratele. Dacă clientul, care are probleme arată că vrea să plătească, noi îl ajutăm. Reeşalonarea este o soluţie", ne-a mai declarat Alina Ceauş,

Ăsta e rezultatul sărăciei"

Este opinia lui Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, care a precizat că acesta este unul dintre efectele create de declinul mediului economic gălăţean.

Acesta este rezultatul direct al stării de sărăcie cu care se confruntă judeţul Galaţi, după ce economicul a căzut. Eu spuneam tot timpul autorităţilor să aibă grijă de mediul economic şi toţi spuneau că bat câmpii. Dacă nu ai economie, ai sărăcie. În Galaţi, din cauza crizei, au pierit peste 6.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. De asemenea, după Revoluţie s-au dat întreprinderi mari la comandă, care în timp au fost distruse şi au dispărut. Cine produce profit? Economia, care, la noi, nu merge. Autorităţile trebuie să aibă grijă de mediul economic pentru ca oamenii să poată trăi", ne-a declarat Filimon.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite