Galaţi: Gălăţenii preferă vinul alb în locul celui roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Gălăţenii preferă vinul alb în locul celui roşu
Galaţi: Gălăţenii preferă vinul alb în locul celui roşu

La Târgul de Toamnă, deschis ieri dimineaţă, proprietarii de plantaţii viticole şi-au expus soiurile de vin la preţuri realmente accesibile, cel al vinului vrac  fiind de-a dreptul derizoriu, doar 3 lei litrul.

Numărul producătorilor de produse de panificaţie, utilaje agricole şi produse din carne a scăzut constant la fiecare din ediţiile Târgului de Toamnă. Nu şi cel al agricultorilor care vând legume şi fructe, dar mai ales al producătorilor de struguri şi vin.

Ne-am convins astăzi dimineaţă  discutând cu câţiva dintre ei despre soiurile de vin expuse şi preţurile de vânzare.

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru a fost, ca în fiecare an, reprezentată la expoziţia agricolă cu vânzare. Noutăţile cu care a venit la această ediţie sunt Feteasca Regală şi Merlot, fiecare la preţul de doar trei lei/litru.

Extrem de căutat de gălăţeni este mustul produs din soiul Muscat de Hamburg, care se vinde la doi lei/litru. Staţiunea a ieşit pe piaţă şi cu Merlot ecologic (10 lei/litru), un sortiment de vin pe care puţini proprietari de viţă de vie se pot lăuda că l-au produs. Secretul stă în tratamentele 100 % naturale efectuate viţei de vie contra bolilor şi dăunătorilor.

 În ciuda crizei, vinul are în continuare căutare de remarcat fiind şi schimbarea preferinţei consumatorilor gălăţeni. „A scăzut piaţa vinurilor roşii, acum se cere mai mult vin alb. Nu cred însă că se va menţine această tendinţă deoarece vinurile roşii sunt calitativ mai bune decât cele albe”, ne-a declarat Ioniţă Benea, reprezentantul staţiunii Bujoru.

Un an bun pentru viticultori

Criza nu i-a afectat prea tare pe proprietarii plantaţiilor de viţă de vie. Ba chiar, viticultorii au motive de bucurie în  2009, întrucât concentraţiile de zahăr şi aciditatea din struguri s-au situat la niveluri foarte bune, lucru confirmat şi de producătorul de vin, SC Vinton.

 „Ne merge bine. Vânzările se menţin cam la acelaşi nivel din anii precedenţi şi încercăm să creem soiuri noi de vinuri,

image

care să fie pe placul consumatorilor”

, ne-a precizat reprezentantul SC Vinton la Târgul de Toamnă, Mihai Dumitraşcu.

Gălăţenii veniţi la târg pentru a-şi face aprovizionarea au profitat de preţurile de-a dreptul derizorii chiar şi la vinurile din soiuri superioare.

De pildă, „Puterea Ursului”, se vinde cu 3,5 lei/75 ml, iar soiurile Băbeasca Neagră, Feteasca Albă, Muscat Ottonel, Sovignon Blanc şi Merlot pot fi cumpărate cu doar patru lei/sticla de 75 ml.

Pentru cei care nu au foarte mulţi bani, există „Strugurel”, în sticlă de doi litri, la patru lei şi must Riesling la doi lei/litrul.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite