Gălăţenii, brăilenii, buzoienii şi vrâncenii au cele mai mici salarii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mic salariu din regiunea SE este de 1057 de lei
Cel mai mic salariu din regiunea SE este de 1057 de lei

Angajaţii din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea primesc mai puţini bani decât salariu mediu net la nivel naţional, de 1.359 de lei. Pentru a cumpăra o casă, locuitorii din sud-estul ţării trebuie să renunţe la întreaga leafă, cel puţin zece ani.

Comparativ cu începutul anului, salariile majorităţii românilor fie au scăzut, fie s-au menţinut nemajorate.

În orice caz, salariile medii nete din Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea continuă să fie pe celaşi palier cu cele mai proaste câştiguri din alte ţări membre ale Uniunii Europene (foste comuniste) precum Polonia, Lituania sau Ungaria, unde salariul minim este cuprins între 234 şi 281 de euro.

Gălăţenii, cel mai bine plătiţi
Potrivit datelor prezentate de Direcţia Regională de Statistică Brăila, cei mai mulţi bani îi câştigă gălăţenii al căror salariu mediu net lunar este de 1.272 de lei (297 de euro).

Această sumă nu le ajunge decât să asigure, de exemplu, echivalentul contravalorii necesarului de pâine, pentru o familie, timp de un an şi opt săptămâni.

În schimb, dacă doreşte achiziţionarea unei maşini, un angajat din Galaţi ar trebui să cheltuiască tot salariul (mediu net) cel puţin doi ani. Cea mai ieftină Dacia Logan costă 27.000 de lei, iar un gălăţean căştigă într-un an 15.264 lei.
La modul pur ipotetic, maşina poate fi achiţionată şi cu „banii jos" însă ar avea 21 de proprietari care ar contribui fiecare cu câte un salariu întreg.

În Vrancea, salarii minuscule
Cel mai prost plătiţi sunt angajaţii din Vrancea unde câştigul mediu net lunar este de doar 1.057 de lei (247 de euro). Cu banii dintr-o lună, un vrâncean nu-şi poate permite nici măcar echivalentul contravalorii pâinii consumate de familia sa timp de un an.

Dacă vrea să-şi cumpere o locuinţă (de 150.000 de lei), un salariat din Vrancea trebuie să renunţe la salariu, timp de 12 ani.

Nici brăilenii nu primesc bani mulţi. În cazul lor, salariul mediu net este de 1.175 de lei (277 de euro). Cam aceeaşi sumă o primeşte, lunar, şi un buzoian, al cărui salariu mediu net ajunge la 1.152 de lei.
Necesitatea unor achiziţii importante, precum cea a unui autoturism sau a unui apartament, este la fel de dificilă ca în Galaţi şi Vrancea.

Atât buzoienii, cât şi brăilenii, ar trebui să achite o locuinţă cu salariul câştigat vreme de11 ani. În cazul în care şi-ar cumpăra o Dacia Logan, salariaţii din cele două judeţe ar trebui să uite de leafă timp de cel puţin doi ani de zile.


126.318 este numărul salariaţilor gălăţeni

În Galaţi, sunt de două ori mai mulţi salariaţi decât în Vrancea şi cu circa 50.000 mai numeroşi decât în Brăila. Buzăul are 87.532 de salariaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite