Gălăţeanul care a ajuns la NASA: “Nu mă consider un geniu, ci un om normal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Mingireanu are 27 de ani şi este doctorand la Louisiana State University, colaborator pe diverse proiecte de cercetare cu NASA şi cu Agenţia Spaţială Română (ROSA). În 2011, întenţionează să realizeze o tehnologie ce va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10-15 kg.

Pasionat de rachete încă din şcoala generală şi absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri", Florin Mingireanu s-a evidenţiat încă din liceu, fiind răsplătit cu zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism.

Conferinţa NASA a iscat controverse şi în mijlocul cărăşenilor

„De aeronautică-zbor am început să fiu pasionat încă din clasa a cincea, moment în care am participat la prima şedinţă de aeromodelism. Cu ajutorul fizicii am reuşit să pricep mai bine ce se întâmplă cu un obiect care zboară. Încă din liceu am început să construiesc rachetomodele", spune Florin.

Nu a trebuit să treacă mult timp până ce a devenit cunoscut în lumea fizicii. Încă din 1999, a participat la programul de iniţiere în tehnologia aerospaţială "Forum Eurisy" şi la concursul internaţional de inginerie organizat de Utah State University. La numai 25 de ani a început colaborarea cu NASA (Agenţia Spaţială Americană).

A construit o rachetă supersonică

Modest din cale afară, Florin evită să spună despre proiectele sale că ar fi invenţii sau lucruri revoluţionare. Un proiect important pentru el este o rachetă supersonică lansată şi testată pe 11 iulie 2007, în poligonul Capul Midia, judeţul Constanţa, în cadrul programului aerospaţial Cygnus (Lebăda).

Lansarea a fost susţinută de Agenţia Spaţială Română, precum şi de un număr de sponsori şi s-a derulat pe parcursul a unui an şi jumătate. Au urmat apoi experimente cu baloane de mare altitudine in New Mexico, zboruri parabolice pentru testare de giroscoape magnetice la Kennedy Space Center/NASA.

În prezent direcţionează partea de propulsie la Agenţia Spaţială Română şi colaborează cu Complezul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi pe partea de astronomie şi cercetare ştiinţifică.

„Unul din proiectele importante la care lucrez este un vector, însemnând o rachetă care trebuie să ducă o încărcătură până în 50 de kg la undeva 100 km altitudine pentru experimente sub-orbitale. Mai lucrez cu un grup de firme din Galaţi în domeniul animaţiei şi pe partea de avioane fără pilot", spune tânărul cercetător.

Cercetătorul gălăţean ne-a dezvăluit secretul succesului său. "Muncă multă şi, desigur, pasiune. Nu mă consider un geniu, ci un om normal", ne-a mărturisit Florin.

Mini-interviu

Cine te-a susţinut în tot acest timp?

Consider că fiecare persoană întâlnită îşi pune amprenta asupra personalităţii unui om. Pe partea profesională m-a ajutat mult Marius Piso de la Agenţia Spaţială Română. Îi mulţumesc şi domnului Dumitru Prunaru, care a fost pentru mine un model.

Ce proiect te-a lansat ?

Cel mai important lucru de până acum este faptul că am reuşit să duc nişte proiecte la bun sfârşit în România, în domeniul aerospaţial, cum a fost racheta de la Capul Midia. Mă bucur că am facut ceva în domeniul acesta. Am putut să îmbin şi faptul că sunt acasă, dar şi că am putut să lucrez ceea ce îmi place.

Ce-i place

În afară de fizică, mai sunt pasionat de muzică şi sport. Din păcate, nu pot să citesc suficient pe cât de mult mi-aş dori. Citeam mult SF şi romane poliţiste, însă acum citesc multe cărţi de specialitate. Apreciez sinceritatea, acolo unde există.

Ce nu-i place

Nu-mi place prefăcătoria sau exprimarea unor false adevăruri. Îmi displac, de asemenea, oamenii ranchiunoşi, care urmăresc să facă rău celor din jur. Nu-mi place delăsarea şi neîncrederea în oameni.

Profil:

Născut: 14 decembrie 1982, Galaţi

Studii: Facultatea de Fizică şi Astronomie, Louisiana

Ocupaţie: director la Agenţia Spaţială Română

Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite