Ion Roşu a fost cizmarul lui Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Gălăţeanul Ion Roşu a fost cizmarul lui Stalin
Galaţi: Gălăţeanul Ion Roşu a fost cizmarul lui Stalin

Ion Roşu a ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani şi practică meseria de cizmar de la 63 ani. Între 1947-1948  i-a făcut lui Stalin o pereche de pantofi din chevron.

Pe strada Nicolae Bălcescu, într-o încăpere ascunsă şi ferită de ochii trecătorilor, l-am întâlnit pe nea’ Ion, cizmarul care a încălţat sute de mii de gălăţeni, de la oameni obişnuiţi, până la primari, ofiţeri, securişti şi conducători de ţară. 

Ion Roşu este de departe cel mai vechi şi mai îndemânatic cizmar din Galaţi şi Brăila. A fost şef de producţie la Cooperativa „Unirea” şi şef  la Cooperativa „Înfrăţirea”. A participat la zeci de concursuri naţionale şi chiar internaţionale, unde a obţinut diplome importante la vremea respectivă.

A reparat mii de pantofi şi ciubote şi este singurul care vopseşte blănuri şi haine din piele după o reţetă proprie, după cum ne-a declarat acesta. „Ceilalţi sunt lustrangii, nu vopsitori. Eu singur îmi prepar vopselele. Am «furat» reţeta de la cineva din Germania. Mulţi cizmari din oraş îşi trimit clienţii la mine, deoarece nu au materia primă necesară pentru a face o lucrare de o calitate deosebită”, povesteşte cu mândrie  cizmarul.

Pe vremea când era şef de producţie la Cooperativa „Unirea”, în perioada 1947-1948, a primit  comandă de la partid pentru a-i face o pereche de pantofi lui Stalin. „A fost cea mai importantă comandă. Ţin minte că pantofii erau din materialul cel mai scump la vremea aceea, din chevron”, povesteşte cizmarul.

Chevronul este o piele specială, de miel sau de capră, care de obicei este folosită pentru realizarea de mănuşi fine sau pentru podoabe din piele (brăţări, tablouri, coliere). Doar încălţările cu totul speciale se afac din acest sortiment de piele, deoarece întreţinerea unei perechi de pantofi de acest gen este foarte migăloasă.

Cu prilejul aceste lucrări, Ion Roşu a aflat şi cât poartă la picior dictatorul de la Răsărit: „Mi s-a spus că Stalin poartă la pantof  numărul 41 şi jumătate”. Din câte ştie cizmarul, pantofii au ajuns la Stalin de ziua lui, alături de o mulţime de alte daruri din partea liderilor comunişti de la Bucureşti. „Am auzit că s-a dus o delegaţie mare la Moscova şi aveau cu ei două vagoane de tren pline cu daruri”, îşi aminteşte el.

E drept, nu există nicio dovadă că pantofii n-au fost «deturnaţi» din drumul lor către dictatorul moscovit de vreun şefuleţ comunist din România. Dar nu există nici proba contrarie, aşa că îl credem pe cuvânt pe meşter.

Şi acum, la cei 80 de ani ai săi, Ion Roşu continuă să meşteşugărească în atelierul său, la fel ca în tinereţe.

„Nu mă plâng

image

de clienţi, deoarece se recomandă unul pe altul. Nimeni nu-i poate servi ca mine”

, spune bătrânul.

Atunci când nu reparară încălţăminte sau vopseşte haine, iubeşte să călătorească în lume. Ne-a mărturist că a vizitat Zidul Chinezesc, Dubai, Grecia, Turcia, Asia, Austria, însă cel mai mult i-a plăcut „acasă”. Aici, în România, despre care spune că este cea mai frumoasă ţară din lume.

A făcut un covor roşu pentru Ceauşescu

În anul când Ceauşescu a împlinit 55 de ani, a primit sarcină de la partid să-i facă un covor roşu cu portretul lui şi, pe fundal, cu Combinatul. A fost expus la Bucureşti, într-o clădire a partidului de vizavi de sediul CEC. A stat acolo până la Revoluţie.

„Cadoul a ajuns la Ceauşescu prin prim-secretarul  Constantin Dăscălescu. Pe covorul (croit după un proiect de la Arte Plastice) era scris: «Să ne trăieşti scump iubit conducător ani mulţi şi fericiţi». M-am chinuit mult la acel covor. Ce lucram ziua, desfăceam noaptea. Tot efortul a fost doar pentru o strângere de mână”
, îşi aminteşte bătrânul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite