Gabriela Grigoraş a pus bazele Aquascaping-ului de la Acvariul gălăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 ani, adică de la absolvirea facultăţii, Gabriela Grigoraş îşi dedică viaţa acvaculturii. A realizat Aquascaping-ul de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Gabriela Grigoraş vorbeşte cu pasiune despre profesia sa. Am remarcat cum i s-a luminat privirea în timp ce încerca să ne convingă că lumea acvatică este minunată şi plină de mister.

În cei 13 ani de activitate, muzeograful secţiei Acvariu, inginerul piscicol Gabriela Grigoraş, a iniţiat şi implementat mai multe proiecte, despre care vorbeşte cu modestie, ferindu-se să-şi atribuie vreun merit.


A dat viaţă Aquascaping-ului


Gălăţenii care trec pragul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, descoperă, mai nou, o adevărată construcţie arhitecturală acvatică alcătuită din mai multe acvarii. În 1.200 de litri de apă conţinuţi de această originală construcţie, se dezvoltă aproximativ 30 de specii de plante acvatice specifice zonei tropicale, specii de peşti şi creveţi. Puţini ştiu că în spatele tabloului viu, multicolor, pe care îl admiră, se află multe ore de muncă.


Gabriela Grigoraş este creatoarea Aquascaping, iniţiatoarea îndrăzneţului proiect şi „mama" zecilor de vieţuitoare şi plante pe care le găzduieşte construcţia arhitecturală acvatică.


"Aquascaping-ul este un ansamblu de matematică, biologie şi chimie. Am mulţumirea că am făcut acest lucru. Am citit foarte mult şi, în ciuda a ce spun unii, o carte citită este o experinţă trăită. M-a ajutat foarte mult în practică ce am citit", ne spune Gabriela Grigoraş.


Chiar dacă plantele Aquascaping-ului par mai degrabă ireale, muzeograful gălăţean ne asigură că sunt vii.


"În spatele a tot ceea ce se vede, există o industrie care reprezintă natura. Este un colţ mic cu un volum foarte mare de muncă în spate", adaugă expertul în acvacultură.


Baby sitter şi medic pentru peşti


Maternitatea din cadrul Acvariului, dar şi carantina sunt creaţiile aceluiaşi muzeograf.


"Sunt locurile în care se ţin peştii când se face înmulţirea sau atunci când sunt bolnavi. Carantina şi maternitatea sunt expoziţia din spatele expoziţiei"
, spune Gabriela Grigoraş.


Pasiunea ei, sturionii


În timp ce publicul este atras de peştii exotici, coloraţi şi manifestă un interes special pentru cei mari, Gabriela Grigoraş este pasionată de sturioni.


"Iubesc sturionii pentru că i-am crescut de mici, dar ca şi specie sunt pe cale de dispariţie. A, şi să nu uit de anghilă. Vai, cum să uit de ea? Cât de mult o iubesc! Anghila reprezintă o adevărată provocare. Este un peşte care se sacrifică pentru perpetuarea speciei. Anghilele străbat kilometri pentru reproducere, după care mor"
, ne povesteşte doctorul inginer piscicol.


Visează la Antarctica


Visul muzeografei gălăţene este să meargă în Antarctica. "Este un mediu incitant, o provocare maximă.

întrebări şi răspunsuri


Care este următrul dumneavoastră proiect ?


Îmi doresc foarte mult o expoziţie interactivă, în cadrul secţiei Acvariu, cu elemente de electronică şi computere, care să vorbeacă despre originile peştilor şi habitatele compromise. Aici îmi doresc şi un mulaj dedicat coelacantului, un peşte extrem de interesant, mesagerul unei lumi dispărute. S-a crezut că a dispărut, dar a fost redescoperit în Africa de Sud-Est. Este un peşte arhaic, descoperit în 1930.


Vestiţii peşti pirania, una dintre atracţiile muzeului, au făcut vreo victimă?


Cu publicul nu au fost niciodată probleme. Furnizorul însă, când i-a adus, s-a accidentat. A rămas fără buricul degetului.


Ce îi place


Îmi place natura, muzica rock, îmi plac prietenii mei pentru care aş face orice, să călătoresc. Îmi plac regulile stricte pentru că respectarea lor duce la performanţă.


Ce nu-i place


Am doar nelinişti. Nu-mi place situaţia în care mă aflu, din cauza perspectivelor. Aici nu pot fi în totalitate sinceră. De fapt, nu îmi place să vorbesc despre ce nu îmi place.

profil:
NĂSCUTĂ: 4 decembrie 1968, Galaţi
STUDII: Facultatea Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor, specializarea Acvacultură şi Pescuit, Galaţi
FAMILIE: Necăsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite