GALERIE FOTO/Mâine se sărbătoreşte Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
null
null

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a stabilit prin două documente - rezoluţia 44/236 din 22 decembrie 1989 şi rezoluţia 56/195 din 21 ianuarie 2002- că a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea dezastrelor naturale - inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor ş

GALERIE FOTO AICI

Riscurile care pot genera dezastre naturale în judeţul Galaţi sunt cutremurele de pământ, alunecările de teren, fenomene meteo periculoase (furtuni, vânt puternic, precipitaţii masive, căderi de grindină, inundaţii, căderi de zăpadă, polei), precum şi incendii de mari proporţii.

Judeţul Galaţi poate fi afectat, conform hărţii cu riscurile teritoriale, de cutremure de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Cutremurele tectonice pot genera avarierea imobilelor sau a reţelelor de gospodărire (apă, gaz, termoficare electricitate, telecomunicaţii) dar pot avea ca efect si generarea de incendii sau declanşarea de alunecări sau de surpări de teren.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Gl. Ieremia Grigorescu" al judeţului Galaţi organizează "Ziua Porţilor Deschise"pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Evenimentul se va derula miercuri 13 octombrie între orele 11 - 15, la reşedinţa instituţiei din strada Mihai Bravu, numărul 36.

Cu această ocazie se vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor judeţului Galaţi privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire al lor. Statistica din ultimul deceniu arată că 90% dintre toate calamităţile sunt legate de vreme, climă şi apă numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţă de creştere, atât din punct de vedere al intensităţii, cât şi ca frecvenţă.
De aceia este necesară o educaţie susţinută pe linia situaţiilor de urgenţă, dublată de spirit civic şi capacitate de sacrificiu, o bună colaborare între cetăţeni şi instituţii, în condiţii de normalitate, oferă siguranţă şi garanţia unei bune colaborări şi în situaţii de dezastre sau calamităţi naturale, acolo unde printr-un comportament corect, în cazul unor dezastre naturale, vom fi în măsură, nu doar a ne salva propria viaţă, dar a salva şi alte vieţi"

Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor provocate de dezastrele naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi îşi aduce aportul printr-un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, de pregătire a populaţiei, care sunt planificate, organizate şi realizate conform prevederilor legale, în scopul protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale acestora, al înlăturării urmărilor dezastrelor şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Pentru ca această activitate să aibă efectele scontate, este necesară şi contribuţia administraţiilor publice locale, operatorilor economici, instituţiilor publice şi a populaţiei din zonele cu riscuri naturale şi din zonele afectate de astfel de calamităţi.

Cetăţenii sunt obligaţi să informeze serviciile de urgenţă profesioniste despre iminenţa producerii unor situaţii de urgenţă, să participe, atât cât este raţional posibil, la solicitarea structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor provocate de dezastre.

De asemenea, cetăţenii sunt obligaţi să participe la exerciţiile de protecţie civilă la locul unde îşi desfăşoară activitatea sau în localităţile unde se execută.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite