GALERIE FOTO Gheaţa de pe Dunăre ţine Galaţiul în blocadă navală. 106 nave sunt blocate la cheu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisaje mirifice cu Dunărea îngheţată, la Galaţi
Peisaje mirifice cu Dunărea îngheţată, la Galaţi

Gheaţa de pe Dunăre dă mari bătăi de cap autorităţilor portuare din Galaţi. Navigaţia comercială pe bătrânul fluviu este complet paralizată, singurul care face traversări. În tot acest timp, autorităţile se ceartă şi nu ştiu cine ar fi trebuit să spargă gheaţa.

Zilele acestea, mai multe împingătoare aparţinând Navrom Galaţi au încercat să facă prin podul de gheaţă un şenal navigabil, lat cât o navă. Din păcate, sloiurile refac extrem de repede podul de gheaţă.

Ambarcaţiunile de mici dimensiuni acostate la mal şi aflate în pericol să fie luate de gheaţă sunt destul de puţine. Multe sunt prinse în larg.

GALERIE FOTO CU DUNĂREA ÎNGHEŢATĂ

Peisaje mirifice cu Dunărea îngheţată, la Galaţi

În zona Portului Galaţi nu există tancuri încărcate cu combustibil, potenţiale generatoare de accidente de mediu. În radele portului sunt blocate 104 barje ce aşteaptă descărcarea mărfii sau plecarea din port.

În Portul Mineralier avem două nave maritime încărcate care aşteaptă în danele de operare deblocarea şenalului navigabil, deoarece există un pod de gheaţă pe 90% din suprafaţa apei. Navele fluviale încărcate cu marfă aşteaptă şi ele îmbunătăţirea condiţiilor meteo pentru a trece la descărcare în rada portului.

În această perioadă există pericolul ca odată cu creşterea temperaturilor şi a a dizlocării gheţii, banchize de aproximativ 500 metri pătraţi să antreneze în mişcare navele ancorate în radele porturilor precum şi pontoanele şi navele de mici dimensiuni acostate la cheu.

În tot acest timp, autorităţile locale şi cele fluviale şi maritime se ceartă între ele în privinţa competenţelor. Prefectul judeţului, Paul Florea şi directorul AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma, nu au reuşit ieri nici după două ore de discuţii să pice de acord în privinţa acestor responsabilităţi, condiţii în care primul a hotărât să ceară ajutorul Guvernului..

Deşi s-a vorbit la un moment dat chiar şi despre dinamitarea podului de gheaţa, s-a renunţat imediat la idee deoarece ar fi sărit ca arse ONG-urile care au ca obiect protecţia habitatului acvatic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite