Tupeu de bugetar/ Funcţionarii Consiliului Judeţului Galaţi revendică în Justiţie 12 sporuri ilegale tăiate de Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 206 angajaţi ai instituţiei au dat în judecată forul deliberativ judeţean pentru plata unor sporuri de 3,6 milioane de lei.Aceeaşi sumă este imputată de Camera de Conturi fostei şi actualei conduceri a CJ Galaţi pe motiv că banii au fost daţi fără o bază legală.

După ce Camera de Conturi a dat în judecată Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi pentru recuperarea a 3,6 milioane de lei, reprezentând 12 sporuri plătite fără o bază legală angajaţilor instituţiei, acum a venit rândul sindicatului care îi reprezintă pe funcţionari să ceară plata drepturilor băneşti.

Sindicatul Independent din Consiliul Judeţului Galaţi a intentat un proces instituţiei pe motiv că şefii acesteia au suspendat Contractul Colectiv de Muncă şi au demarat procedurile de recuperare a banilor încasaţi în perioada 2008-2009.

Camera de Conturi Galaţi i-a găsit responsabili de situaţia creată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Durbacă, şi pe actualul şef al instituţiei, Eugen Chebac, precum şi pe directorul economic, Lucean Mihalcea.

Conducerea forului deliberativ judeţean susţine că sporurile s-au acordat în baza contractului colectiv de muncă negociat cu sindicatul iar documentul a fost avizat ulterior şi de prefect.

Curtea de Conturi Galaţi a ameninţat voalat conducerea CJ Galaţi cu închisoarea în cazul în care „prejudiciul", cum este numit, nu va fi recuperat în cel mai scurt timp posibil.

Proces după proces

S-a ajuns în situaţia absurdă ca într-un proces să se solicite recuperarea banilor de la salariaţi, iar în alt proces, aceştia să solicite plata sporurilor.

L-am contactat pe preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, pentru a ne preciza ce va face în acest caz, dar acesta a refuzat deocamdată să comenteze: "Atât timp cât există pe rol un proces, nu putem spune nimic. Aşteptăm verdictul justiţiei şi abia apoi ne vom pronunţa".

Tribunalul Galaţi a decis, până una, alta, să suspende procesul deschis de funcţionarii CJ Galaţi până când se va stabili clar dacă cele 12 sporuri au fost acordate nelegal.

Printrele sporurile fără sens încasate de cei 206 angajaţi ai instituţiei se numără sporul de fidelitate, sporul de dispozitiv, norma de reprezentare („bani pentru haine") şi sporul de mobilitate.

Cele mai substanţiale sporuri sunt sporul de dispozitiv şi sporul de mobilitate şi confidenţialitate pentru care se acordă câte 25% din salariul de bază, dar şi sporul pentru utilizarea calculatorului (15%) şi sporul de condiţii periculoase (10% din salariu).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite