Galaţi: Frica de vaccin a bătut frica de cancer de col uterin. Rezultatele sunt dezastruoase!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a fost un eşec la Galaţi: doar 10% din publicul-ţintă. Chiar şi elevele care beneficiază gratuit de vaccin au refuzat administrarea medicamentului, în ciuda asigurărilor că nu sunt efecte secundare.

La începutul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, demarată pe data de 24 noiembrie 2009, la Galaţi au ajuns 5.000 de doze. Dintre acestea, au fost utilizate până în momentul de faţă mai puţin de 1.500.
 
Doar 10% s-au vaccinat

Principala ţintă a acestei campanii o reprezintă elevele de clasa a patra, însă rezultatul nu a fost deloc cel aşteptat. Reprezentanţii autorităţilor sanitare pun acest eşec pe seama proastei informări care a avut loc în şcoli.

„În şcoli situaţia este gravă. Doar 10% dintre elevele care puteau beneficia de aceste vaccin au fost de acord cu administrarea acestuia. Cauza principală pentru care s-a ajuns în acest stadiu este informarea greşită. S-a făcut o publicitate negativă şi nu este bine. Părinţilor le este frică să-şi vaccineze fetele”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

La câteva luni de la începerea campaniei de vaccinare s-a luat decizia să se extindă palierul de administrare, însă şi de această dată rezultatul a fost unul dezastruos.

„De când s-a extins grupa pacientelor care pot fi vaccinate, adică cele care au până în 24 de ani, nu s-a observat nicio schimbare. Nu a fost nicio creştere a numărului de femei care vin să se vaccineze”, a adaugat Valentin Boldea.

Toate aceste lucruri au loc în ciuda faptului că România este ţara cu cea mai mare rată mortalităţii, din Europa,  din cauza cancerului de col uterin.

“Există o problemă foare mare în aceste sens. Suntem ţara cu rata mortalităţii din cazua cancerului de col uterin cea mai mare din Europa. În România moare o femeie la şase minute din cauza aceste boli”, a mai spus Valentin Boldea.

Una dintre cauzele principale pentru care s-a ajuns în această situaţie este reprezentată de numărul tot mai mic al femeilor care merg la ginecolog.

„Testul Papa Nicolau costă 100 de lei. În Europa este gratuit. Nu mai vin la control pacientele. În toate ţările civilizate aceste controale sunt gratuite, la noi sunt contra cost. Acesta este principalul motiv pentru care a scăzut numărul femeilor care vin la control. Acestea vin doar în cazul sarcinii sau a unor probleme grave”, spune medicul Anca Doboş.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite