EXCLUSIV/Fostul rector al Universităţii "Dunărea de Jos", trimis în judecată pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantin susţine că a cheltuit banii europeni „cu chibzuinţă” .
Emil Constantin susţine că a cheltuit banii europeni „cu chibzuinţă” .

Cancelaria primului ministru a sesizat DNA în legătură cu faptul că Emil Constantin a trimis în vacanţă trei angajaţi ai AJOFM Galaţi şi CJ Vrancea pe banii Comunităţii Europene.Peste 3.000 de euro alocaţi pentru finanţarea proiectului REFORM coordonat de Universitatea „Dunărea de Jos" au fost folosiţi pentru plata transportului şi cazării unor persoane în Anglia şi Portugalia.

Profesorul universitar Emil Constantin, fost rector al Universităţii „Dunărea de Jos", a ajuns în boxa acuzaţilor alături de Diana Elena Anghele, coordonator al proiectului REFORM, şi Mihaela Iordăchescu, adjuncta coordonatorului de proiect. Cei trei sunt acuzaţi de deturnare de fonduri prin schimbarea destinaţiei banilor europeni.

Reclamaţi de primul ministru

Cancelaria primului ministru a făcut o sesizare la DNA încă de la sfârşitul anului 2005 în legătură cu modul în care anumite persoane au ajuns să facă călătorii în străinătate pe bani europeni, dar abia la sfârşitul lui 2009 procurorii au decis trimiterea în judecată a fostului rector şi a responsabililor de proiect.

Emil Constantin este acuzat că în calitate de rector al Universităţii „Dunărea de Jos" a aprobat cererile întocmite de Doiniţa Ariton, Carmen Genica Tofan şi Claudia Fechete privind decontarea cheltuielilor efectuate cu transportul şi cazarea în Anglia şi Portugalia, a căror sumă totală se ridică la peste 3.000 de euro.

Conform DNA, cele trei persoane sunt angajate ale AJOFM Galaţi şi Consiliului Judeţean Vrancea.

Proiectul REFORM, pus în practică la Universitatea „Dunărea de Jos",a fost finanţat cu fonduri Phare nerambursabile iar astfel de călătorii puteau fi decontate doar personalului implicat direct în proiect.

Constantin se declară nevinovat

În timpul urmăririi penale, fostul rector a negat orice implicare în deturnarea de fonduri. Mai mult decât atât, el a susţinut că prin modul de implementare a proiectului REFORM s-a creat o importantă reducere la fondul de salarii.

În lista de decontări nu erau decât numele persoanelor implicate în proiectul REFORM, pe care eu am aprobat-o. Nu am acceptat nici o decontare în afara proiectului. Banii europeni au fost cheltuiţi cu chibzuinţă, iar proiectul a fost considerat cel mai bun din zona 2 S-E", spune profesorul universitar.

Fostul rector se vede acum acuzat şi de asociere în vederea comiterii de infracţiuni pentru că la presupusa deturnare de fonduri au participat mai mult de două persoane.

În cazul în care va fi găsit vinovat de deturnare de fonduri, Emil Constantin poate primi până la cinci ani de închisoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite