Şcoală construită în 2006, închisă în 2010. Bilanţul: 400.000 de lei cheltuiţi de pomană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invocându-se scăderea drastică a populaţiei de vârstă şcolară, sunt închise chiar şi şcolile noi şi cele abia reabilitate. Un asemenea caz este cel al şcolii din satul Brătuleşti - Corod, construită în 2006, pentru care s-au cheltuit aproape 400.000 de lei.

Şcoala Primară din satul Brătuleşti, comuna Corod, mai are 31 de elevi. Clasa cu cel mai mic efectiv numără patru elevi.

Distanţa până la şcoala din Blânzi, la care vor face naveta elevii din Brătuleşti, nu este mare: 1,8 km. Incomod este însă faptul că primăria comunei Corod are un singur microbuz care va trebuisă-i transporte şi pe elevii din Brătuleşti.

„Nu va fi deloc simplu, pentru că trebuie să aducem aceşti copii la şcoală indiferent de condiţiile meteo, viscol sau caniculă. Eu cred că este un stres în plus pentru copii, dar dacă aşa înţeleg unii să facă învăţământ, nu avem ce face", spune primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, cel care a avut în urmă cu mai bine de o lună o discuţie de principiu cu conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi şi a fost informat că şcoala nu se desfiinţează.

În plus, edilul din Corod spune că închiderea şcolii din Brătuleşti nu va aduce economiii semnificative la bugetul Ministerului Educaţiei întrucât va fi necesară cumpărarea unui al doilea microbuz şcolar.

Acestei cheltuieli i se adaugă şi salarizarea unui nou şofer, dar şi cheltuieli legate de conservarea clădirii.

Finanţare nejustificată

„Nu avem ce face, nu se mai justifică finanţarea «per capita» din învăţământ. Din păcate, în urmă cu câţiva ani s-au construit şi s-au reabilitat unităţi şcolare fără să se ţină cont de necesităţi S-au făcut fără cap. Înainte de a se investi bani, trebuia făcute prognoze pe trei - patru ani privind evoluţia populaţiei şcolare", afirmă inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu.

În replică, primarul Corodului spune că, în perioada în care s-a făcut investiţia, populaţia şcolară a satului Brătuleşti era în creştere dar între timp multe familii au plecat la muncă în străinătate.

„Nu erau probleme, aveam suficienţi copiii. Nici măcar nu aveam învăţământ simultan, din câte ştiu eu. Între timp, din cauza situaţiei dezastruase din ţară, familiile tinere, care aveau copii sau care ar fi putut contribui la creşterea demografică, au ales alte ţări pentru muncă. De aceea, avem din ce în ce mai puţini copii", mai spune primarul de la Corod.

Părinţii elevilor nu vor nici în ruptul capului să-şi lase copiii să facă naveta la Blânzi.

„N-am cum să fiu de acord pentru că mi-e frică pentru copilul meu. La câte se întâmplă pe drumurile din judeţul nostru nu poţi să mai ai încredere", afirmă Mirela Costea, mama unui elev din clasa a III-a de la şcoala din Brătuleşti.

În zadar încearcă să-i convingă Mioara Dinescu, directorul şcolii din Blânzi: „Noi încercăm să le spunem că este spre binele copiilor".

Copiii sunt fericiţi pentru că vor merge într-o şcoală mai mare şi se vor plimba zilnic cu microbuzul şcolar.

Şcoala din Brătuleşti a fost construită în 2006 şi a costat bugetul Ministerului Educaţiei aproape 400.000 de lei.

Şcoală pentru „a doua şansă"

Cei doi învăţători care au predat până acum la şcoala din Brătuleşti au fost asiguraţi de conducerea Inspectoratului Şcolar că îşi vor găsi de muncă la Şcoala din Blânzi.

Cât priveşte clădirea în care a funcţionat până acum şcoala, aceasta va fi folosită pentru grupa de la grădiniţă, acolo unde există deja o grupă mixtă.

Restul spaţiului ar putea fi folosit pentru învăţământul de tip „a doua şansă", la care vor fi aşteptaţi oameni în toată firea care nu au reuşit în tinereţe să-şi finalizeze educaţia primară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite