Galaţi: La Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani sunt cele mai scumpe gaze din România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ANRE, gălăţenii, brăilenii, buzoienii şi vrâncenii plătesc pe gaz cu 20 la sută mai mult decât bucureştenii. Situaţia este revoltătoare, cu atât mai mult cu cât n-a demonstrat nimeni că ar exista vreo diferenţă a calităţii gazelor între diferite zone din ţară

Chiar dacă guvernanţii au dat asigurări că, până la anul, prin aprilie, preţul gazelor naturale livrate populaţiei nu se modifică, există serioase temeri că, odată cu „instaurarea” gerului peste Europa, furnizorii ruşi vor scumpi din nou marfa.

Până atunci, însă, un alt element dă bătăi de cap (şi de portofel) românilor: facturarea gazelor în funcţie de puterea calorifică. În prezent, gazele se plătesc şi în funcţie de calitatea gazului, exprimată în kilowaţi/ora (kWh).

Puterile calorifice ale gazelor sunt diferite în funcţie de câmpurile de unde sunt extrase şi sunt stabilite lunar de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), teoretic pe baza unor măsurători. Cea luată în calcul pe luna octombrie  este între 9,7 kWh şi 11,6 kWh pentru un metru cub. În teorie, pentru că în practică nimeni n-a demonstrat asta!

Mai scump ca-n Bucureşti

Cele mai mari puteri calorifice au fost stabilite pentru judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău, ceea ce înseamnă că aici se plăteşte pe metrul cub de gaz cu circa 15-20 la sută mai mult decât în Bucureşti, Prahova şi Sibiu, unde sunt cele mai mici puteri calorifice.

Factura unui client din zona noastră, cu un consum de 100 de metri cubi, se va stabili înmulţind volumul de gaze (100 mc) cu puterea calorifică (11,6 kWh/mc) cu tariful ANRE (0,1047 lei/kWh). Astfel, valoarea facturii este 121,4 lei, fără TVA.
Repetând calculul pentru un consumator din Bucureşti, pentru aceeaşi cantitate de gaze rezultă 101,5 lei, fără TVA.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite