Galaţi: Florina Dobrea - jandarmeriţa care îi "amendează" pe misogini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 25 de ani, sergentul major Florina Dobrea este una dintre cele mai tinere femei-jandarm din Galaţi. Ambiţia ei cea mai mare este să demonstreze că feminitatea şi uniforma pot face, împreună, o carieră.

Născută: 9.01.1984

Studii: Facultatea de Istorie şi Filosofie Galaţi

Ocupaţie: subofiţer operativ principal

Necăsătorită

Încă de când era de-o şchioapă, Florina “încremenea” ori de câte ori vedea pe cineva îmbrăcat în uniformă militară. Visul de a ajunge, într-o zi, să poarte hainele armatei, a urmărit-o chiar şi când a ajuns studentă la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Galaţi.

Deşi perspectiva unei cariere didactice părea mult mai apropiată decât una militară, Florina nu a renunţat la pasiunea ei. A aflat că se susţine examen la Jandarmerie şi s-a înscris când era deja absolventă a Facultăţii de Istorie şi lucra ca educatoare la Fântânele.


"Când s-au scos posturi din sursă externă la Jandarmerie, mi-am îndeplinit un vis mai vechi. Am dat de trei ori examen şi sansele mi se păreau minime, dar am reuşit. A fost marea mea dorinţă" mărturiseşte cu sinceritate Florina Dobrea.

De la fustă şi tocuri la târâş pe coate

Drumul până la gradul de sergent major n-a fost simplu, mai ales că a avut “bafta” să facă parte din prima serie de jandarmeriţe, care s-au pregătit printr-un curs intensiv, de şase luni, la Lugoj. Acolo a văzut pentru prima dată că tot ceea ce pare frumos din afară are şi aspecte mai puţin plăcute.


Primele trei luni, de militărie în toată regula, nu au speriat-o, chiar dacă a parcurs târâş pe coate poligonul de la Lugoj de atâtea ori că nu le mai ţine minte.


"Pasul de defilare l-am învăţat imediat. Mi-a plăcut la nebunie, enorm. Mai greu mi s-a părut aici, că una e teoria, alta  practica" spune sergentul major Dobrea.

Vrea să schimbe mentalitatea misoginilor

În postul de subofiţer operativ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, unde asigură serviciul de pază, Florina îşi trăieşte zi de zi, visul. Deşi a reuşit să intre într-o structură, care până în urmă cu câţiva ani era exclusiv masculină, încă o mai deranjează prejudecăţile.

Cum se consideră o luptătoare, speră să reuşească să le arate cârcotaşilor că şi femeile sunt capabile să poarte uniforma cu aceeaşi distincţie ca şi bărbaţii. Pentru asta, se bazează în primul rând pe pregătirea didactică, pe care o foloseşte acum ca să remodeleze personalităţi deja formate.

Totul este ca femeile-jandarm să fie corect folosite, conform capacităţilor lor, consideră sergentul major Dobrea.

"Depinde de fiecare persoană, de ceea ce îţi place să faci. Dacă îţi place adrenalina şi ai o constituţie puternică, poţi face faţă la ordine publică, iar dacă esti mai liniştită, atunci munca potrivită e la pază sau la un birou. Eu am constatat că nu am forţa necesară să mă duc să mă bat cu oamenii pe stradă” afirmă tânăra jandarmeriţă.

Întrebări şi răspunsuri:


Ţi-a influenţat cumva cariera de jandarm viaţa personală?


Şi în viaţă, e ca si aici. Sunt misogini, sunt şi oameni care gândesc normal. Sunt unii care când aud de Poliţie sau Jandarmerie spun că aici s-au angajat femei doar ca să nu se plictisească bărbaţii şi sunt care spun bravo ţie, felicitări. Încă nu s-a speriat nimeni, dar au fost care în mintea lor au făcut alte conexiuni.

Dacă ţi s-ar oferi ocazia să lucrezi într-o altă structură militară decât Jandarmeria, ai accepta?

Momentan nu. Mă gândesc să fac anumite lucruri în Jandarmerie şi dacă nu voi reuşi şi altă structură îmi va oferi această oportunitate, de a mă realiza profesional, o voi face.

 Crezi că femeile au un viitor în Jandarmerie?


Da. Femeile sunt mai conştiincioase, mai capabile, mai responsabile. Pot spune chiar că sunt mai rezistente, iar femeile care ajung aici au caractere puternice. Îşi dau mai mult interesul şi dacă s-ar ţine cont mai mult de părerea lor, atunci, în mod sigur, ar avea avea un viitor în această meserie.

Ce îi place:

"Îmi mai rămâne puţin timp liber, dar încerc să profit de el la maximum. Lucrez în ture de 12 cu 24 de ore şi când nu sunt de serviciu, îmi place să mă plimb. În ceea ce priveşte cariera, îmi place să-mi fac bine meseria şi să fiu apreciată." 

Ce nu-i place:

"Nu-mi place să fiu judecată pentru treburile făcute corect, pentru lucrurile corecte. În momentul în care faci ceva fără să greşeşti, se poate intampla sa fii tras la răspundere şi asta nu îmi place. Nu-mi plac oamenii cu prejudecăţi şi am avut din plin de a face cu ei".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite