Florin Tercu, primul astronom al Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre Florin Tercu, muzeograf la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, se poate spune că este „ctitorul" observatorului astronomic din Galaţi, probabil cel mai important proiect din domeniul cultural-ştiinţific realizat în judeţul nostri. Practic, Ovidiu Tercu este cel care a pus bazele unui centru de observare astronomică la Galaţi.

Cred că, dacă stau să mă gândesc, prima mea legătură cu astronomia a fost la vârsta de 16 ani, când, în curtea bunicii, am încercat să construiesc o <<lunetă>>, povesteşte cu nostalgie Ovidiu Tercu. Cum se întâmplă adesea în viaţă, prima tentativă este un eşec, care după reuşită, se rememorează cu zâmbetul pe buze.


Bunica avea o casă prin zona străzii Morilor, lânga Casa de Cultură a Sindicatelor. Ţin minte că aduceam cărămizi din Mazepa, de la o clădire demolată pentru a construi <<observatorul>> ", îşi aminteşte astronomul.


Pasul decisiv cătree stele
În ceea ce priveşte legătura dintre Ovidiu Tercu şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi, locul unde a contribuit decisiv la ridicarea primul observator astronomic din oraşul nostru, aceasta a pornit de la o serie de întâmplări banale.


Eu terminasem Facultatea de Mecanică de la Galaţi, dar rămăsesem cu pasiunea pentru stele. Nu mă gândeam că voi avea o carieră în domeniu. Era prin 2002, realizam o plimbare pe Faleză şi clădirea complexului se afla atunci în construcţie. Cu o zi înainte chiar văzusem un film despre asteroizi. Am zărit terasa circulabilă a clădirii şi mi-am zis că acolo trebuie să se construiască un observator şi că trebuie să fac parte din acest proiect. Nu m-am dus imediat să mă angajez, dar cu timpul vedeam că muzeul se dezvoltă, iar gândul de a intra în astronomie s-a transformat treptat într-un impuls din ce, în ce, mai puternic, până când a devenit o realitate", mărturiseşte Ovidiu Tercu.


Vrea să le ofere o sansă
Una din motivaţiile care îl fac pe Ovidiu Tercu să se aplece cu atâta pasiune către tinerii interesaţi de astro-fizică şi de ştiinţă, în general, este dorinţa de a le oferi şansa de a se realiza în ţară.


Am observat că toţi tinerii de valoare doresc să plece afară. În ce mă priveşte, sincer, nu mi-am dorit să plec din ţară. Nu sunt împotriva plecărilor pentru o mai bună pregătire şi un altă şansă de debut în carieră, însă mereu le spun tinerilor să ca după o vreme să se întoarcă. Să fructifice oportunităţile din afara ţării, dar apoi să se întoarcă în ţară pentru a ridica acest popor. Cred că, în aceşti ani, este o perioadă decisivă pentru România şi că trebuie să facem pasul decisiv spre valorile europene, ca să nu rămânem mereu în urmă", a explicat Ovidiu Tercu.


Sprijinit de familie
O mare mulţumire a astronomului este faptul că în susţine familia. Mereu m-au sprijint părinţii pe acest drum încă de când eram tânăr, iar acum soţia mă înţelege când trebuie să stau noaptea, la observaţii. Am doi copii, George, de12 ani şi Andreea de 13 şi mă bucur că sunt şi ei atraşi spre acest domeniu. Dacă acum şapte ani proiectul observatorul astronomic de la Galaţi părea un vis, el a devenit o realitate.

Nu ştiu cât am contribuit eu la acest proiect, dar sigur conducerile muzeului şi ale consiliului Judeţului au avut rolul decisiv deoarece au alocat mereu fonduri", a mai adăugat Tercu.

Întrebări şi răspunsuri

Speraţi să descoperiţi asteroizi de la Galaţi?

De curând, am terminat echiparea observatorului şi vom începe să facem observări complete. Vom lucra cu programe de calculator speciale pentru realizarea unor asemenea observaţii. Dacă vom reuşi sau nu timpul o va arăta, oricum sigur vom ridica o generaţie de specialişti în acest domeniu.

Ce categorii de vârstă se arată mai interesate de astronomie?


Sunt foarte mulţi tineri, în general cu vârste de la clasa a V-a în sus, pentru că este nevoie de anumite cunostinţe. Însă, poate o să vă surprindă, dar sunt şi mulţi pensionari care vin aici la observator sau care sunt membri în Clubul de astro-fizică „Călin Popovici".

Ce-i place
Îmi place să mă uit la televizor. Urmăresc când am timp emisiunile de pe Discovery, National Geographic şi toate canalele de gen. La televizor mai urmăresc ştirile şi unele talk-showuri.


Ce nu-i place
Nu-mi place faptul că în România nu există respect pentru nimic. Nu există respect pentru lege, de la simpla trecere la „Stop" până la Constituţie. Nu există respect pentru educaţie, carieră şi pentru nimic de acest gen. Acest lucru lipseşte poporului nostru, lipsa de respect.

Profil
NĂSCUT. 10 mai 1971
STUDII. Facultatea de Mecanică de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, studii postuniversitare de astronomie la Facultatea Fizică din Craiova
FAMILIE. Căsătorit, doi copii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite