Florian Doru Crihană refuză caricatura politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti români. A fost declarat Ambasador al Caricaturii de către Asociaţia Caricaturiştilor din Turcia şi Caricaturistul anului din România în 2000, 2003 şi 2006.

Încă din copilărie, Florian Doru Crihană a fost dotat cu un simţ al umorului, pe care şi l-a valorificat în special în liceu şi, mai târziu,  în facultate. A debutat cu lucrări de grafică satirică în 1985, în revista „Rebus Flacăra”, iar la puţin timp a expus la „Salonul de vară al umorului desenat” de la Brăila.


 „Timp de patru ani am studiat Design-ul ca angajat în colectivul de arhitecţi şi graficieni condus de arhitectul Dan Ujeuca din cadrul ICEPRONAV Galaţi. Acolo mi-am făcut o idee despre artă. Primele sfaturi despre caricatură le-am primit de la ziaristul Tudor Octavian, apoi am dezvoltat acest subiect al caricaturii şi al artei plastice”, ne-a spus artistul gălăţean. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.R) din 2007.

A renunţat la satira politică

Personajele pe care le abordează în lucrările sale sunt îndeosebi oameni obişnuiţi, precum simpli ţărani, poliţişti, intelectuali, personaje din artă. Nu-i place să abordeze teme din domeniul politicului.

 „Nu abordez nimic din zona politicului, deoarece consider că nu merită nimeni penelul meu. N-aş face decât să-mi pierd timpul. Sunt dominat de unul dintre deschizătorul caricaturii moderne care îl apreciez în mod deosebit, anume Mihai Pânzaru–PIM, Constantin Ciosu pentru categoria de „expoziţii”, iar în ceea ce priveşte „presa”, am un respect deosebit pentru arta lui Devis Grebu”, ne-a mărturist caricaturistul.

Peste 80 de premii internaţionale

Lucrările satirice ale lui Crihană sunt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare. Munca sa constantă a fost răsplătită cu peste 80 de premii internaţionale, printre care şi 20 de premii naţionale şi 19 trofee.

A avut peste 30 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare, a participat la peste 300 de expoziţii colective naţionale şi internaţionale, în special în cadrul concursurilor. Între 1993-2008 a participat în zece jurii internaţionale. A expus în Germania pictură suprarealistă cu teme satirice şi umoristice, alături de nume celebre ale artei universale, precum Pablo Picasso, Salvador Dali, Gustave Dore sau Paul Weber.

Printre premiile internaţionale obţinute amintim doar câteva:  Marele Premiu, Novi Sad, Iugoslavia (1989); Premiul I, Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania (1990); Premiul I, Boechout, Belgia (1998); Premiul Special, Hokkaido, Japonia (1993); Premiul I, Hanovra, Germania (2000); Marele Premiu, Festivalul „Humorror”, Bucureşti (2000); Premiul al II-lea şi trofeul „Căciula de argint”, Surgut.

Întrebări şi Răspunsuri:

Ce proiecte de viitor aveţi? 


Am ajuns într-o activitate continuă, încât mi se pare stranie întrebarea. Înainte nu aveam nimic de făcut, dar aveam proiecte de viitor. La anul plănuiesc o expoziţie în Germania şi o expoziţie la Muzeul de Artă Contemporană din capitala Persiei.

Cum este văzută  caricatura astăzi ?


Foarte proastă. Toţi caricaturiştii care s-au dezvoltat în ultimii ani de socialism şi făceau expoziţii s-au retras la ziare. Cred că sunt singurul din România care am refuzat să lucrez la ziar. Dar asta nu că aş fi eu mai deştept, ci pentru că preţul care mi-a fost oferit a fost extrem de mic.

Ce-i place:  În contrast cu preocupările mele neserioase, îmi place foarte mult seriozitatea. Mă lipesc pe lungă durată de oamenii serioşi pe care nu-i mai las.  Pictura şi caricatura nu-mi mai lasă timp de altceva, dar în timp ce lucrez obişnuiesc să ascult muzică.

Ce nu-i place: Bineînţeles, neseriozitatea. Nu-mi plac, de asemenea, disputele de orice fel. Detest bârfele, ranchiuna, minciuna. Nu-mi place delăsarea. Consider că fără multă muncă nu poţi schimba nimic în bine.

Profil

Născut:  7 aprilie 1958, Galaţi
Studii: Facultatea de Arhitectură Navală, promoţia 1984
Meserie: artist plastic 
Familie: căsătorit, o fiică

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite