Galaţi: Primul gong al Festivalul de Comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Primul gong al Festivalul de Comedie
Galaţi: Primul gong al Festivalul de Comedie

Pe lângă reprezentaţii teatrale, prestigioasa manifestare va mai prilejui lansări de carte precum şi omagierea marelui scriitor Eugen Ionescu.

Din această seară şi până vineri, Galaţiul va fi tărâmul comediei româneşti. Cu bani puţini, dar cu un entuziasm şi o dăruire extraordinare, directorul Festivalului, Marius Zarafescu împreună cu directorul Dramaticului gălăţean, Vlad Vasiliu, au reuşit să aducă la Galaţi cinci trupe de tatru din ţară (de la Bucureşti,  Botoşani, Buzău şi Galaţi), precum şi două de peste hotare, ale Teatrului Pygmalion din Viena şi Teatrului  Eugen Ionescu din Chişinău. Directorul festivalului, Marius Zarafescu, este mulţumit că a reuşit să asigure continuitatea unui proiect început încă din 1976.

Din cauza problemelor financiare, mai multe festivaluri de teatru din ţară au fost suspendate sau amânate pentru anul viitor.  Uite că, la Galaţi, am reuşit să facem totuşi această sărbătoare a comediei şi nu putem decât să ne bucurăm. Chiar dacă am avut bani puţini, nu am făcut niciun fel de compromis şi am adus spectacole valoroase. Nu pot decât să vă doresc săli pline”, a declarat directorul festivalului.

Premieră în materie de jurizare

Festivalul de la Galaţi este unul de tip gală! Asta înseamnă că toţi participanţii vor pleca acasă cu diplome ceea ce  nu-i împiedică însă pe organziatori să stabilească şi o ierarhie a valorii spectacolelor prezentate. Deoarece nu şi-au permis un juriu specializat (din lipsă de bani), organizatorii vor întocmi clasamentul pe baza opiniilor exprimate de public.

N-am inventat noi chestia asta, se poartă mai peste tot,  la festivaluri de tip gală. Fiecare plătitor de bilet va primi câte un talon cu care va avea posibilitatea să voteze. Se vor acorda premii inclusiv pentru piesa care a avut cel mai mare impact la public, actorul şi actriţa cu cea mai mare popularitate”, spune Vlad Vasiliu. Mai mult, după încheierea festivalului, trupa Teatrului Mic din Bucureşti va mai rămâne la Galaţi şi va mai avea reprezentaţii în zilele de 9, 10 şi 11 octombrie.

Programul complet al Festivalului de Comedie:
Sâmbătă, ora 19.00 - Deschiderea oficială
Sâmbătă, ora 19.30 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi - „Ultima oră”
Duminică, ora 11.00 - Lansare de carte „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe”
Duminică, ora 19.00 - Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti - „Lecţia”,
Luni, ora 17.00 - Teatrul „George Ciprian” Buzău - Inimă de boxer
Luni, ora 18.30 - Lansare de carte „O viaţă de actor”, de Constantin Codrescu.
Luni, ora 19.30 - Teatrul „George Ciprian” Buzău - „Victoria şi sirena”
Marţi, ora 15.00 - Eveniment: 40 de ani de teatru. Lansare CD „Ferma de struţi”, volum aniversar. Participă: Vlad Vasiliu, Cezara Dafinescu, Mihai Mălaimare, Mişu Dinvale, Olga Delia Mateescu
Marţi, ora 17.00 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi - „Lecţia”
Marţi, ora 19.30 - Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani - „Ultimul Sutto.
Miercuri, ora 17.00 - Teatrul Pygmalion Viena - „Lecţia”
Miercuri, 07.10, ora 19.30 - Teatrul „Eugène Ionesco” Chişinău - „Lecţia”
Joi, ora 11.00 - Colocviu Eugène Ionesco.
Joi, ora 19.00 - Festivitatea de închidere a Festivalului Naţional de Comedie.
Joi, ora 19.30 - Teatrul Mic Bucureşti - „Hotelul dintre lumi”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite