Uniunea Europeană despre fermierii gălăţeni: sunt prea bătrâni pentru a mai înfiinţa ferme de semisubzistenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de fermieri gălăţeni ar putea beneficia de fondurile europene, însă doar 400 dintre ei vor primi câte 1.500 de euro în următorii cinci ani.

Lansarea unei noi sesiuni pentru depunerea de proiecte pe programul privind fermele de semisubzistenţă nu este de natură să îi bucure prea tare pe fermierii gălăţeni.

Şi asta pentru că o bună parte dintre ei nu mai îndeplinesc criteriile pentru a putea accede la obţinerea de fonduri europene.

„Media de vârstă a fermierilor din judeţ depăşeşte 62 de ani, deci au peste vârsta cerută de lege. Sunt mulţi care au depăşit unităţile cerute de program şi atunci nu au cum să mai primească vreun ban", ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Violeta Nanu.

Asocierea fermierilor, permisă

Ceva speranţe sunt pentru fermierii cu suprafeţe mici, care se pot uni cu alţi agricultori pentru a încasa banii europeni.

La nivel naţional, se vor aloca 75 de milioane de euro, care vor ajunge la 10.000 de fermieri, însă autorităţile gălăţene speră ca măcar 300-400 de persoane să reuşească îndeplinirea criteriilor cerute de Uniunea Europeană.

„Banii vin în termen de 30 de zile de la finalizarea sesiunii de depunere a proiectelor", ne-a precizat directorul adjunct al DADR Galaţi, Vasile Berlea.

La precedenta sesiune, doar 98 de fermieri gălăţeni au primit avizul pentru a încasa 1.500 de euro anual în următorii cinci ani, 60 dintre aceştia fiind crescători de albine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite