Femeia de un secol: „Dragostea celor din jur m-a ţinut în viaţă 100 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodora Cristat, o bătrână din Galaţi care a împlinit recent un secol de viaţă, spune că nu există prea multe secrete ale longevităţii. „N-am făcut excese”, mărturiseşte ea. Bătrâna de 100 de ani afirmă că n-a mâncat niciodată salamuri, n-a băut alcool şi n-a fumat. În schimb,  a făcut mult “sport” la culesul viei.

Teodora Cristat s-a născut la Huşi, acolo unde de altfel şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă. A respirat însă 65 de ani aerul curat de prin zona dealurilor Huşilor. S-a mutat apoi la Galaţi, unde a locuit tot la casă. Undeva pe lângă Biblioteca judeţeană.

Familia, mereu aproape

În toţi aceşti ani Teodora Cristat s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de oameni dragi în jurul ei. Doamna care a împlinit secolul la mijlocul acestui an are doi copii, patru nepoţi şi trei strănepoţi. Fiica şi ginerele i-au fost în permanenţă alături, iar de curând li s-a alăturat şi cel mai mic membru al familiei, un puşti de doar trei ani.

„Mă simt împlinită. Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să mai ajung o dată la Huşi, să-mi văd casa. Mai vreau linişte şi îmi doresc ca nimeni să nu mă supere”, spune bătrâna.

Unul dintre misterele longevităţii ar putea fi şi bunica Teodorei Cristat, care a trăit 102 ani, ceea ce ne face să credem că povestea cu “ereditarul” este, în acest caz, autentică.

S-a căsătorit pe la 16 ani şi a dat peste un soţ fără pereche. „Probabil că am trăit atât de mult şi datorită soţului meu, care m-a protejat cum a putut. Asta nu înseamnă că nu am muncit! Am lucrat în agricultură, mi-am ajutat soţul”, mai spune Teodora Cristat, care beneficiază acum de o pensie de urmaş.

Teodora Cristat trăieşte de câteva decenii alături de fiica şi ginerele ei, care au depăşit şi ei binişor 70 de ani.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi, 25 august. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş,  la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite