Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi: "Farmaciile de familie sunt o portiţă spre alte interese decât sănătatea pacienţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conceptul de „farmacie de familie” va fi introdus odată cu semnarea noului Contract-Cadru. Pacienţii, medicii şi cei mai mulţi farmacişti sunt nemulţumiţi şi spun că această măsură este una abuzivă.

Începând cu data de 1 iunie va intra în vigoare noul Contract-cadru care reglementează decontarea din Fondul asigurărilor sociale de sănătate a serviciilor medicale şi farmaceutice. Cu titlu de noutate durata de aplicabilitate a acestuia se dublează, urmând a fi valabil pentru o perioadă de doi ani. Contractul aduce o serie de noi prevederi care i-au scandalizat deocamdată doar pe medici şi farmacişti urmând ca şi pacienţii să aibă parte, în baza acestora, de nedorite experienţe neplăcute.
 
„Farmaciile de familie”

O noutate importantă din noul Contract-cadru este acela că bolnavii cronic vor fi obligaţi să-şi cumpere medicamente doar din anumite farmacii. Acestea vor fi  aşa-zisele „farmacii de familie”, care vor avea liste cu pacienţi şi care vor elibera anumite medicamente doar acestora.

Astfel, pacientul merge la farmacia la care este arondat, cere medicamentul necesar tratamentului, iar dacă acesta nu se află pe stoc, Dumnezeu cu mila !

„Este foarte posibil să se întâmple să rămână farmaciile fără anumite medicamente. Spun asta pentru că la Casa de Asigurări de Sănătate s-au păstrat termenele de plată şi astfel se dau peste cap anumite achiziţii. Am făcut nenumărate memorii către Casa Naţională şi către minister dar nu am primit niciun răspuns”, declară Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Pe lângă faptul că oamenilor, care sunt grav bolnavi şi care nu-şi permit să întârzie tratamentul nici măcar o zi, li se pune în viaţa în pericol, acestora li se îngrădeşte şi dreptul de alege farmacia la care doresc să se adreseze.

„Atâta timp cât pacientul este cel care suportă adaosul comercial practicat de farmacii, această noţiune nu are ce căuta. Atâta timp cât există diferenţă de preţuri între cel de referinţă şi cel de raft, nu este bine. Nu poţi impune omului să cumpere dintr-un loc anume. Pacientul este prejudiciat. Nu toate farmaciile au relaţii bune cu furnizorii, iar riscul ca pacientul să rămână fără vreun medicament este foarte mare”, spune Valentin Boldea, medic de familie şi director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
 
Pacienţi cu dedicaţie

„Aici este încălcată libertatea omului de a-şi alege furnizorul de servicii. Asta timp de şase luni. Aici este vorba despre alte interese decât sănătatea pacienţilor. Nu este nimic decât o portiţă spre alte interese”, spune Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Farmaciile, la rândul lor, trebuie să întocmească liste cu asiguraţii lor şi să raporteze lunar mişcarea pacienţilor la Casă. Bolnavii vor fi obligaţi să rămână cel puţin şase luni pe lista aceleiaşi farmacii, cu excepţia cazului în care se mută din localitate.




Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite