Veşti proaste pentru gălăţeni: Preţul căldurii creşte cu 73%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 73 %  dublând costul întreţinerii, la iarnă. Cheltuielile medii pentru un apartament cu două camere vor creşte de la 186 de lei, la 320 de lei, în timp ce pentru unul cu trei camere vor ajunge la 450 lei.

Pe gălăţenii care beneficiază de căldură în sistem centralizat îi aşteaptă o iarnă scumpă. Motivul? Fără subvenţii, preţul căldurii va creşte automat cu 73%.

„Dacă Guvernul nu va mai aloca bani pentru compensarea diferenţei, preţul gigacaloriei va creşte de la 160 de lei, la 220 de lei. Dacă însă nici Consiliu Local nu va acorda ajutoare, gigacaloria va ajunge la 277 lei. Totuşi, municipalitatea ar putea subvenţiona o parte din preţ ”, a declarat George Cubasa, directorul Apaterm SA.

La ora actuală, preţul căldurii este de 277 lei pe gigacalorie, din care 117 lei reprezintă subvenţiile alocate de la bugetul de stat şi de la bugetul Consiliului Local.

Oamenii sunt disperaţi

Gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire trăiesc sub ameninţarea că ar putea să plătească facturi duble la încălzirea locuinţelor. 

Anica Stan, în vârstă de 68 de ani, locuieşte într-un apartament cu două camere din Ţiglina 1. Femeia are o pensie de 500 de lei, iar o creştere a preţului gigacaloriei ar fi un dezastru pentru ea.

„Locuiesc singură, soţul mi-a murit. Din pensie trebuie să plătesc întreţinerea şi utilităţile. Am reţeta de la medicul de familie şi nu o pot cumpăra deoarece că nu am bani. Vor să ne mai taie şi pensiile. Ei au maşini scumpe, vile, au furat şi acum bagă mâna în buzunarul nostru. E mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu”, spune gălăţeanca. 

"Locuiesc într-un apartament cu două camere. Anul trecut am plătit la căldură 180 de lei şi abia m-am descurcat. Nu ştiu ce voi face anul acesta. Probabil o să renunţăm la hrană şi o să plătim întreţinerea. Am ajuns foarte rău", s-a plâns şi Vasilica Cristian, în vârstă de 68 de ani.

Georgeta Biru, o locatară a blocului M3A din Siderurgiştilor Vest, ne-a spus că, deşi a plătit astă-iarnă foarte mult, nici măcar nu a avut căldură suficientă.

„Anul trecut am plătit şi 400 lei la căldură, pentru un apartament cu o cameră şi nu mi se încălzeau decât doi-trei elemenţi de la calorifer. Anul acesta vor să ne ia şi pielea de pe noi”, a spus femeia.

În  lista cheltuielilor incluse în calculul întreţinerii unui apartament mai trebuie adăugate consumul de apă rece, apă caldă şi cheltuielile comune gen energia electrică pentru iluminat scara blocului, întreţinerea liftului sau salariile angajaţilor asociaţiei de proprietari.

Cât vom plăti la iarnă    

Cei care vor simţi cel mai puţin majorarea preţului la gigacalorie vor fi gălăţenii care locuiesc în apartamente cu o cameră.  Dacă anul trecut, pentru un imobil cu o cameră s-a plătit 101 lei, fără acordarea subvenţiei gălăţenii vor plăti 190 lei.

 În cazul locuinţelor cu două camere, întreţinerea va creşte de la 186 de lei la 320 de lei. Estimările făcute de directorul Apaterm arată că pentru un apartament cu  trei camere, întreţinerea va creşte de la 261 de lei la 450 lei.

Mai mult, facturile consumatorilor care locuiesc în apartamente cu patru camere vor creşte de la 300 de lei la 550 lei.

Cel mai mare ghinion îl vor avea gălăţenii care locuiesc în blocurile M3A din Siderurgiştilor Vest şi F3 din Micro 19. Ei vor plăti cele mai mari facturi la căldură ajungând ca întreţinerea pentru un apartament cu patru camere să fie de 550 de lei.

Chiar şi cu această majorarea a preţului gigacaloriei, directorul Apaterm SA susţine că Galaţiul se situează pe penultimul loc.

Peste 20.000 de gălăţeni vor sta în frig

Anularea subvenţiilor pentru încălzirea locuinţelor va aduce mii de familii din Galaţi într-o situaţie disperată.  Vor fi 15.000 de familii cărora le va fi imposibil să îşi plătească facturile pentru că au venituri foarte mici şi primeau „ajutoare de căldură” în proporţie de 50-80% din cuantumul facturii pentru încălzirea locuinţei.

În cursul iernii trecute, au beneficiat de „ajutoare de căldură”  22.500 de familii. Consumul anual de căldură la Galaţi a fost 470.000 de gigacalorii, iar de la bugetul Primăriei au fost alocate subvenţii în valoare de 25.000 lei, la care s-a adăugat subvenţia acordată de Guvern de 30.000 lei.

Vox: „Ei au maşini scumpe, vile, au furat şi acum bagă mâna în buzunarul nostru”,  Anica Stan, locatar.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite