Pentru că nu au autorizaţie de funcţionare, 20% dintre şcolile din Galaţi n-ar trebui să înceapă noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele probleme: lipsa apei curente şi spaţiile neconforme actului educaţional. Din păcate, nici grădiniţele de la parterul blocului nu vor mai fi autorizate, iar asta va accentua penuria de locuri.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul anului şcolar, 96 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. E adevărat, 13 dintre ele abia şi-au depus dosarele de autorizare şi încă aşteaptă o „sentinţă" din partea Inspecţiei Sanitare de Stat, dar celelalte vor începe anul şcolar fără avize de funcţionare.

Şi în acest an, cele mai multe şcoli sau grădiniţe (20) nu au primit autorizaţii de funcţionare pentru că nu au apă curentă.

La Priponeşti, de pildă, cinci dintre unităţile şcolare nu au apă curentă, în vreme ce alte două şcoli au grupurile sanitare degradate.

image

„La noi în comună tocmai se trage apă, printr-un program guvernamental. Sperăm ca la anul să avem apă şi în aceste unităţi de învăţământ", spune viceprimarul comunei Sebastian Lupu. Acesta a ţinut să accentueze faptul că în afara lipsei apei, şcolile arată destul de bine.

Autorităţile şcolare spun că răspunderea în cazul unor probleme nedorite aparţine în totalitate directorului, iar dacă acesta demonstrează că a cerut în nenumărate rânduri remedierea problemelor, atunci răspunderea este a primarului.

Din fericire, din acest an şcolile îşi asumă singure răspunderea în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă.

„Practic, directorii declară Inspecţiei de Stat pe proprie răspundere că totul este OK în şcoală şi apoi aşteaptă «contravizita» de la Inspecţia de Stat. Dacă aceasta constată nereguli, dispune directorilor remedierea lor. Este dacă vreţi un mod de asumare a răspunderii în cazul în care se întâmplă ceva nedorit", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Grădiniţe problemă!

Multe dintre grădiniţele din municipiul Galaţi, dar şi din mediul rural nu pot solicita încă autorizare deoarece au lucrări în execuţie.

„Şi mai grav este că sunt opt grădiniţe care nu vor primi în veci autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că sunt la parter de bloc şi au cubaj mic de aer", spune Janeta Sava, de la serviciul investiţii din cadrul Inspectoratului Şcolar Galaţi.

Şi apa nepotabilă face „victime"

Printre problemele care fac Inspecţia Sanitară de Stat să nu acorde autorizaţii de funcţionare se numără: lipsa sau numărul mic al WC-urilor sau amplasarea lor în curţile şcolilor, localurile din chirpici în care funcţionează unele şcoli şi, nu în ultimul rând, funcţionarea în sedii revendicate.

Din păcate există şi multe şcoli şi grădiniţe care deşi au apă, aceasta nu este potabilă şi astfel nu pot primi aviz de funcţionare. Vestea bună este la la 20 de şcoli sunt demarate deja lucrări de reabilitare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite