Fănică Lupu Lieşti a fost elevul marelui Oleg Danovscki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fănică Lupu Lieşti
Fănică Lupu Lieşti

Prim- dansator în spectacole de operă, are trei premii naţionale pentru coregrafie şi peste 80 de spectacole montate. Dragostea pentru balet l-a făcut să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii. A dansat până la vârsta de 40 de ani şi a fost unul dintre cei mai iubiţi elevi ai celebrului balerin Oleg Danovski.

Prin talent, pasiune, studiu, dar şi multă muncă, Fănică Lupu- Lieşti a ajuns să fie un nume în lumea baletului românesc. A absolvit Liceul “Mircea cel Bătrân” din  Constanţa, Şcoala Privată de balet “Coca Ignat” şi are o specializare de trei ani la Şcoala Internaţională de Balet “Paluka” din Dresda-Germania. De asemenea, este absolvent al Şcolii de maeştri balet-pedagogie şi coregrafie a Ministerului Culturii.

Un palmares impresionant

În 1960, s-a angajat la Opera din Constanţa, unde a funcţionat ca prim- balerin până în 1990, având în palmares un repertoriu bogat. „Am dansat în “Esmeralda” de Pugni, “Fântâna din Baccisarai-Asafiev”, “Coppelia” de Delibes, “Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, “Domnişoara Nastasia” –Trăilescu, “Marinarul Visător”-L. Profeta şi “Nuntă însângerată” de Garcia Lorea”, povesteşte artistul.

A dansat pe scene mari ale lumii precum: Odesa, Bulgaria, Krakovia, Berlin, Austria, Luxemburg, Olanda, Germania, Danemarca, Franţa. „Cel mai mult mi-a plăcut corectitudinea  nemţilor. Sunt un fan al statului german. Este ordine şi multă disciplină”, ne-a mărturisit coregraful.

A  realizat coregrafia spectacolelor de operă: “Carmen”, “Trubadurul”, “Traviata”, “Bal Mascat”, “Aida”, “Nabucco”, spectacole de balet “Zbor în spaţiul reflex”, “Bolero” etc., musicaluri, operetă şi spectacole de revistă. ”Am obţinut premii naţionale pentru coregrafia spectacolelor “My Fair Lady”, “Falstaff Story”, “Chiriţa în provincie”, spune cu firească mândrie Fănică Lupu Lieşti.

Din anul 2004, este coregraf şi şeful secţiei de balet a Teatrului “Nae Leonard”, funcţie de care este extrem de mândru.  „Cu acest teatru, am participat la spectacole de operă în Italia, Germania, Franţa, Ucraina, Elveţia. Am avut o gală de balet cu invitaţi din Ucraina, Chişinău şi  cu artişti ai Operei Române, gală care s-a bucurat de mare succes. Îmi pare rău că, din cauza banilor, o parte dintre balerini au plecat să lucreze pe vase de croazieră”, mai spune fostul balerin.

Şcoală de balet, la Lieşti

Îşi doreste ca, în viitorul apropiat, să deschidă o şcoală de balet în satul natal, Lieşti. „Primarul mă sprijină şi sper să pot reuşi să pun în practică această dorinţă. Sper să găsim şi fondurile necesare”, spune Fănică Lupu.

A dansat până la vârsta de 50 de ani, în „Nuntă însângerată”, fiind personajul principal Leonard. „Atunci am considerat că trebuie să pun punct”, a încheiat artistul.

Întrebări şi Răspunsuri:

Vin copii să facă balet?

„Este greu să determini un tânăr la ora actuală să îmbrăţişeze această carieră. Eu am condus o şcoală de balet la Constanţa, timp de 12 ani. Oamenii aveau bani, îşi aduceau copii la balet. Totul pleacă de la bani. De exemplu, o parte dintre balerinii de la teatru au plecat din cauza salariilor mici. Preferă să plece în croazieră cu vaporul. Problema asta se întâmplă în toate teatrele din ţară.

V-aţi gândit să părăsiţi ţara ?

„Da. Eram în Eleveţia, în 1984, şi mi s-a oferit ocazia să râmân acolo. Nu am putut. Am ceva pentru pământul acesta sfânt care se numeşte România. Păcat că oamenii de valoare, intelectualitatea românească, nu este pusă îndeajuns  în valoare”.  

Ce-i place: Sportul, în special fodbalul, handbalul şi boxul. Îmi place să mă ocup de grădinărit. Am o curte frumoasă, cu flori, solar. Şi mi-ar place să lucrez în propria-mi şcoală de balet.

Ce nu-i place: Neseriozitatea , oamenii care vorbesc mult şi fac puţin. Detest politica şi capitalismul sălbatic din România. Ne-am pierdut respectul pentru intelectualii ţării, pentru actori, dirijori, dascăli, medici.

Profil
Născut: 7 iunie, 1938
Studii: Şcoala Internaţională de Balet “Paluka” din Dresda-Germania
Ocupaţie:  coregraf
Familie: un copil şi o nepoată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite