Extreme salariale la Spitalul Judeţean Galaţi: Cel mai mare salariu sare de 14.700 de lei, iar cel mai prost plătit doctor ia numai 631 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea salarizării a instituit diferenţe de-a dreptul aberante pentru angajaţii care practică aceeaşi meserie fiind încadraţi în secţii diferite. Aşa s-a ajuns în situaţia ca personalul care lucrează cu morţi să câştige mai bine decât cel care încearcă să ţină oamenii în viaţă.

Conform situaţiei salarizării pe structura de personal, aferente lunii aprilie 2010, afişate pe site-ul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei", http://www.spitalulurgentagalati.ro/, este mult mai rentabil să fii asistent începător, decât medic rezident sau să fii şeful secţiei de Anatomie Patologică decât managerul spitalului.


Spre exemplu, coordonatorul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, doctorul Marin Crăciun, câştigă într-o lună 9.846 de lei, în timp ce subalternul său, director medical, chirurgul Dumitru Isfan, încasează cu 10.419 lei.

Aberant: 10.000 de lei, salariu de medic legist plătit mai bine decât ministrul Sănătăţii şi decât şeful statului

Ruşine: Achiziţii publice cu sume exorbitante/Un litru de apă în caz de urgenţă costă cât o bere


Un alt angajat al spitalului, şeful serviciului Anatomie Patologică, are cel de-al doilea salariu ca mărime, primind lunar 10.056 de lei.
Directorul economic, Alina Valentina Dobrea, încasează şi ea o sumă frumuşică, 9.466 de lei, graţie căreia se situează pe locul trei în topul salariilor de la "Judeţean". Urmează şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI), care este remunerat cu 8.191 de lei.


"Diferenţele provin din aplicarea Legii 330, a salarizării. Directorul medical câştigă mai mult decât mine datorită salariului de merit", afirmă dr. Marin Crăciun.


Mai bine asistent, decât rezident


O categorie specială este cea a asistenţilor medicali, care, deşi n-au studii superioare medicale, câştigă mult mai bine decât un medic rezident. Astfel, un asistent medical debutant, din secţia Nefrologie, figurează pe statul de plată cu suma de 1.209 lei, unul de la ATI cu 1.642 de lei, în timp ce un asistent începător, de la Chirurgie Toracică, încasează 1.139 de lei.


Pe de altă parte, un medic rezident, care începe să profeseze la finele celor şase ani de facultate, poate primi, în funcţie de specializare, între 631 şi 1.641 de lei.


„Sunt într-adevăr nişte discrepanţe care sfidează nu doar logica, ci şi bunul simţ. Eu, ca manager de spital, nu pot decât să îi compătimesc pe săracii rezidenţi. Legea nu îmi permite să le dau mai mult, deşi consider că aşa ar fi corect. Poate că, în urma descentralizării, se va rezolva în vreun fel şi problema asta", a mai adăugat managerul Spitalului.


Mai bine cu morţii decât cu vii


Din punctul de vedere al legiuitorului, este mult mai greu să lucrezi cu cadavrele decât cu oamenii bolnavi dar încă vii. În aceste condiţii, un medic de la ATI câştigă în jur de 8.000 de lei pe lună, un medic primar din UPU 8.847 de lei, în timp ce un asistent medical cu vechime, de la secţia Anatomie Patologică, primeşte 5.060 de lei, iar un medic primar, din aceiaşi secţie, încasează sume cuprinse între 8.902 şi 10.056 lei.


„Fiecare secţie are specificul şi riscurile profesionale caracteristice. Ca pondere, sporurile se pot ridica până la 75% din salariu", a mai explicat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă.


Chiar şi la nivelul brancardierilor difrenţele salariale sunt exagerat de mari. Un brancardier de la secţia Radioterapie are un salariu de 894 lei, în timp ce la Medicină Legală, leafa celui care face acelaşi lucru, adică împinge targa, este dublă, 1.674 de lei. Culmea că şi cel dintâi riscă să se îmbolnăvească profesional, prin iradiere. Şi exemplele diferenţelor salariale nejustificate poate continua.

Comentaţi aceste diferenţe pe www. adevarul.ro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite