Experţi din cinci ţări au pus bazele unei colaborări pentru protejarea Ariei Prutului Inferior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Workshop-ul transfrontalier România - Moldova „Danube Dialog, desfăşurat joi şi vineri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, a ajuns la final.

În cele două zile de dialog, experţii prezenţi la manifestare s-au împărţit în trei grupe de lucru care au dezbătut în paralel aspecte legate de necesitatea protejării biodiversităţii şi managementul apelor din zona Dunării: grupa de biodiversitate, grupa de turism-comunicare şi grupa de management al apelor.

Au fost luate în calcul diferenţele de legislaţie dintre ţările participante la colocviu şi s-au identificat măsurile care trebuie demarate pentru a se putea pune bazele unui grup de lucru comun, la nivel internaţional, format din factori implicaţi direct în domeniul mediului şi protejării naturii.

A fost o acţiune benefică, în urma căreia am ajuns la o conluzie comună, aceea de dezvoltare durabilă a zonei Prutului Inferior prin protejarea biodiversităţii şi controlul apelor pentru prevenirea inundaţiilor. Apa este o sursă de viaţă atât pentru biodiversitate, dar şi pentru noi, oamenii. O zonă aridă duce la un deficit de ordin economic şi social, pe lângă periclitarea biodiversităţii.Faptul că ne-am reunit la Galaţi, specialişti şi experţi din cinci ţări, este un semnal pozitiv în ceea ce priveşte şansele de conservare a zonei Prutului Inferior într-un stadiu propice atât omului, cât şi biodiverităţii", a declarat dr.Gabriela Patriche, coordonatorul Workshop-ului din partea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Seminarul „Danube Dialog" face parte din proiectul „NatuRegio_floodplains", un program de formare profesională pentru experţi care lucrează în domeniul managementului ariilor naturale protejate şi al apei în bazinul Mijlociu şi Inferior al Dunării.

Programul de formare profesională este coordonat de Academia pentru Conservarea Naturii Alfred Toepfer din Germania, în strânsă cooperare cu partenerul de proiect WWW Programul Dunăre - Carpaţi şi finanţat de Fundaţia Alfred Toepfer F.V.S., Fundaţia Federală Germană pentru Mediu şi Fundaţia pentru Protecţia Mediului Michael Otto.

În anul 2010, la acest program de formare au participat din România doi reprezentanţi: dr.Gabriela Patriche, de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Ramona Curelea, geograf la Administraţia Naţională Apele Române worksop-ul organizat la Galaţi fiind rezultatul cursurilor ştiinţifice teoretice şi practice susţinute în Germania", a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite