Exod cultural: Teatrul Gulliver din Galaţi ar putea ajunge în Cinema Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul de păpuşi ar putea să-şi joace spectacolele în clădirea fostului cinematograf. Autorităţile aşteaptă din zi în zi preluarea imobilului, pentru a vedea dacă, tehnic, teatrul poate funcţiona acolo.

Ce au în comun Teatrul de Marionete "Gulliver" şi Cinematograful „Dacia" din Micro 20? Deocamdată nimic, dar cu puţină bunăvoinţă din partea autorităţilor locale, ar putea avea.

Teatru sau cinema?

Rămas recent fără sediu, deoarece primăria a decis să renunţe la imobilul de pe strada Eroilor, Teatrul de Păpuşi este acum pe picior de mutare, noua casă a păpuşilor urmând să fie Teatrul Dramatic „Fani Tardini".

Fostul sediu, o clădire veche de peste 100 de ani, era considerată de Primărie drept o corvoadă în plus, ea cheltuind pentru chirie peste 11.000 de lei lunar. Plus încă pe atâta pentru întreţinere.

„Un lucru este cert, ne facem bagajele şi ne mutăm la Teatrul Dramatic. Cât va dura mutarea, nu ştim. Va fi însă destul de costisitoare, pentru că avem bagaje separate pentru fiecare spectacol în parte. Şi avem destule!", spune directorul teatrului, Stelian Stancu.

Acesta ştie despre celebra lege a descentralizării, potrivit căreia sediile cinematografelor ar urma să ajungă la Consiliul Local şi a purtat deja o discuţie cu primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae.

„Primarul a spus că este şi aceasta o variantă, cu toate că i-ar fi plăcut să se ţină de promisiune şi să modernizeze şi sediul Teatrului de Păpuşi, aşa cum a făcut-o în ultimii ani cu sediile celorlalte două teatre din Galaţi: muzical şi dramatic", explică directorul Teatrului de Marionete.

Asta se întâmpla însă într-o perioadă în care nu exista Ordonanţa 63/2010 şi nici sediul Primăriei nu era retrocedat definitiv proprietarului de drept. Prima a lăsat Teatrul „Gulliver" cu o organigramă extrem de subţire şi transferată la Teatrul Dramatic, iar transformarea Primăriei în chiriaş cu acte în regulă lasă goluri mari în bugetul local, care ar putea fi acoperite odată cu renunţarea la sediul Teatrului „Gulliver".

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a fost chiar mai tranşant şi a spus că în momentul în care imobilele în care au funcţionat cândva cinematografe în Galaţi vor ajunge în „ograda" consiliului Local, cu siguranţă unul dintre ele va fi dat spre folosinţă teatrului.

„Am avut o discuţie cu cei de la Teatrul de Păpuşi în legătură cu cinematograful Dacia. Ei ne-au solicitat mai demult sala, dar deocamdată nu a fost preluată de Primărie. Dacă o vom avea, cu siguranţă vom putea discuta despre mutarea Teatrului de Păpuşi acolo", spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Stelian Stancu mai spune că preluarea spaţiului în care a funcţionat până prin anii 2000 cinematograful ar fi o „afacere" pentru Primărie.

„Să amenajezi un spaţiu deja existent este mult mai ieftin decât să construieşti unul nou. Mai mult, dacă sala este construită special pentru spectacole, are scenă şi scaune, este clar că investiţia Primăriei va fi minoră", crede Stancu.

Multe au fost, doar unul (simbolic) a mai rămas

Până să apară DVD-urile sau filmele piratate pe Internet, în Galaţi funcţionau nu mai puţin de opt cinematografe. Unul şi unul.

Este vorba despre: „Doina" (din Ţiglina III), „Central" şi „Popular" (aflate unul lângă celălalt în apropierea Parcului Eminescu - ambele au fost retrocedate), „Dacia" (în Micro 19 - încă aparţine RADEF, dar nu s-a mai proiectat un film acolo de peste un deceniu), „Flacăra" (în Micro 40), „Republica" (în zona Muzeului de Istorie), "Dunărea" (demolat, era unde se află acum clădirea lui Durbacă jr, în zona „Potcoava de Aur") şi „Ţiglina" (în complexul cu acelaşi nume).

Acesta din urmă, rebotezat VIP, este singurul care mai are proiecţii şi în prezent, cu aparatură modernă şi cu condoiţii decente, dar într-o sală liliputană. Celelalte sunt demolate, închise sau transformate în magazine, cazinouri sau cluburi de noapte.

VOX: „Să amenajezi un spaţiu deja existent este mult mai ieftin decât să construieşti unul nou". Stelian Stancu, actor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite