Incredibil! O profesoară a ales să plece la ghicit în Spania din cauza salariului de mizerie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maricica Haraga a fost până de curând profesoară de limba romani la Şcoala nr. 1 din Iveşti. Deoarece salariul ei a ajuns la 450 de lei pe lună, a decis să ia calea străinătăţii, ca ghicitoare.

Condiţiile grele de lucru, dar şi salariul de mizerie pe care-l primesc dascălii de limba romani din Galaţi au ajuns să-i facă pe mulţi dintre practicanţii acestei meserii să se orienteze către alte meserii.

După ce unul dintre mediatorii şcolari de pe lângă primăria Tg. Bujor a plecat în Spania la dat în bobi, a venit rândul Maricicăi Haraga, profesorară de limba romani la Şcoala nr. 1 din Iveşti să se gândească serios la o plecare în străinătate.

După mai bine de şase ani petrecuţi alături de câteva sute copii romi din Iveşti, Maricica nu mai vrea să se facă de râs că are ciorapii rupţi sau că hainele-i sunt complet demodate.

„Nu se mai poate! Aveam salariul de 600 de lei, acum  după reducere voi rămâne cu 450 de lei. Sunt şi bolnavă, trebuie să-mi întreţin şi cei trei copii şi, în plus, am şi nişte datorii la o bancă pe care trebuie să le achit”, spune supărată profesoara de limba romani de la Iveşti.

Senzaţia de lehamite a apărut şi după ce a aflat că orele de limba romani vor fi puse ori dimineaţa devreme, de la ora 7.00, ori după ora 19.00, iar la cursuri nu prea vor fi elevi.

Maricica Haraga se gândeşte acum la o slujbă, pe bani mult mai mulţi, în Spania sau Italia. „Merg să ghicesc în cărţi, chit nu pot să fac acest lucru legal”, povesteşte aceasta.

Ea a anunţat deja coducerea şcolii că nu mai vine la ore, iar şefa Biroului Judeţean pentru Romi Galaţi, Viorica Gotu vrea acum să transforme acest post cel în mediator şcolar, care să fie salarizat prin intermediul Primăriei.

Evident că şefa BJR îi va propune Maricicăi funcţia de mediator, dar nu sunt şanse prea mari ca aceasta să o accepte pentru că remuneraţia este cam aceeaşi.

„Există şi o mare problemă! Deşi noi avem în Galaţi 11 profesori de limba romani, cei mai mulţi cu facultate, ne confruntăm cu o senzaţie de reţinere din partea părinţilor copiilor.

Pentru că nu este o disciplină obligatorie, ea fiind trecută în dreptul «opţionalelor», nu prea vor să înveţe nici ei şi nici copiii lor această limbă standard, o preferă pe cea învăţată din primii ani de copilărie, chiar dacă aceea nu este oficială”, spune Viorica Gotu.

Limba romani se predă în acest moment după un manual realizat de Gheorghe Sarău şi este actualizată inclusiv la partea de scriere.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite