Exclusiv / Pentru că n-a mai putut plăti ratele, un gălăţean a fost dat de bancă pe mâna unui recuperator care a adăugat la credit încă 30 la sută!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un gălăţean a aflat că pentru creditul luat de la BCR are de plătit unei firme de recuperare a datoriilor cu 30% mai mult decât valoarea împrumutului. Iulian Vasile va trebui să returneze 71.000 de lei în 10 luni, deşi contractase  un credit de 58.000 de lei, din care, în decursul a doi ani, achitase o parte.

În ultimele luni s-au înmulţit notificările trimise de bănci gălăţenilor  care nu mai au posibilitatea să-şi achite creditele după ce şi-au pierdut slujbele. În mod normal, următorul pas este acţionarea în judecată pentru executarea silită  a datornicilor, dar în multe cazuri nici nu mai este nevoie de această formalitate pentru că băncile îşi pot ceda creditele unor firme de recuperare.

Un asemenea caz este cel al gălăţeanului Iulian Vasile (42 de ani) din Galaţi, de profesie marinar, care s-a trezit într-o situaţie de necrezut. Bărbatul a contractat un credit de 58.000 de lei la BCR, în 2007, şi după ce a plătit ratele timp de doi ani, a rămas şomer. Iulian Vasile lucra pentru o companie din Norvegia, care însă a dat faliment şi nu i-a mai plătit salariul  în valoare de 10.000 de dolari.

În acest context, bărbatul nu a mai putut achita ratele la bancă iar după câteva luni a primit acasă o notificare, prin care era anunţat că BCR şi-a cesionat creditul către firma SC KRUK International SRL în vederea recuperării banilor. Nimic deosebit am putea spune până când Iulian Vasile a citit cât are de plată. Este vorba de 71.000 de lei, în condiţiile în care contractase un credit de 58.000 de lei.

“Am rămas consternat. Nu-mi venea să cred. Să înţeleg deci că am plătit doi ani de zile degeaba? Eu am cerut la BCR să mă păsuiască un an până îmi găsesc altă slujbă, iar ei, fără să mă anunţe, au cesionat creditul către o firmă de recuperare, care mi-a pus în vedere să plătesc toţi banii în 10 rate de câte 7.000 de lei fiecare, în caz urmând să mă execute silit”, ne-a declarat deznădăjduit Iulian Vasile.

În disperare de cauză, acesta şi-a angajat un avocat, care să deschidă un proces în justiţie pentru recalcularea diferenţei de credit pe care o mai are de achitat şi a eventualelor penalităţi.

Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al BCR, dar reprezentanţii băncii nu au binevoit să ne răspundă. A făcut-o în schimb firma de recuperare SC KRUK International SRL, care ne-a precizat că nu era nevoie de acceptul lui Iulian Vasile pentru cesionarea creditului şi că:

Sumele menţionate în notificările trimise debitorilor sunt consecinţele neachitării la termen a ratelor şi sunt calculate prin aplicarea de dobânzi şi penalităţi conform contractului încheiat cu cedentul cesionat”. În consecinţă, gălăţeanul nu poate face altceva decât să spere că firma de recuperare va da curs cererii sale şi îi va reeşalona creditul.

O practică uzuală

Cazul lui Iulian Vasile nu este singular. La Judecătoria Galaţi sunt înregistrate zilnic nu mai puţin de 20 de cereri venite din partea băncilor pentru încuviinţarea executării silite a datornicilor, dar şi din partea debitorilor, care cer o păsuire la plata creditelor. Magistraţii arată clemenţă în cazurile în care, din diverse motive, debitorii nu pot plăti ratele lunare, însă aceştia nu sunt scutiţi de la restituirea banilor.

Cine stabileşte penalităţile?

Avocata Beatrice Martiş, care îl apără pe Iulian Vasile, ne-a precizat că va cere instanţei de judecată să solicite explicaţii de la bancă privind modul de calcul al penalităţilor de întârziere. De cealaltă parte, reprezentanţii SC KRUK International SRL susţin că nici BCR, nici firma de recuperare nu au umflat comisioanele şi penalităţile.

“Atât cesionarul SeCapital S.R.L., cât şi mandatarul direct SC KRUK International SRL, nu adaugă niciun fel de comision, penalitate suplimentară, ce nu este stipulată în contractul iniţial între părţi”, ne-a declarat Alexandru Sassu, expert marketing în cadrul SC KRUK International SRL.

Vox: “Mi-a pus în vedere să plătesc toţi banii în 10 rate de câte 7.000 de lei fiecare, în caz contrar mă execută silit”-Iulian Vasile, debitor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite