Exclusiv/Răscoală la Bălăşeşti. Sătenii au vrut să-l linşeze pe primarul care le-a furat pământurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de fermieri din comuna gălăţeană Bălăşeşti s-au ridicat împotriva primarului, pe care îl acuză că le-a furat terenurile şi le exploatează în folos propriu. Edilul-şef, Marian Toniţa, neagă acuzaţiile şi susţine că sătenii au încheiat contracte de arendă până la finele anului 2011 şi acestea trebuie respectate.

Povestea a început în 2009, când 300 de locuitori ai comunei Bălăşeşti şi-au reziliat contractele de arendă cu societatea agricolă SC Tonitza SRL pentru că nu li s-a lucrat pământul cum trebuie şi nu au primit 25% din produsele obţinute, aşa cum prevedeau clauzele din contract.

Marian Toniţa, administratorul societăţii agricole, care a devenit între timp primar, a refuzat să restituie terenurile a căror suprafaţă totală este de 1.800 de hectare. Au urmat numeroase scandaluri între oamenii primarului şi cei 300 de fermieri, iar după mai multe incidente violente, 50 de săteni şi-au primit înapoi pământurile, respectiv 520 de hectare.


„Au venit cu bodyguarz-ii ca să ne împiedice să folosim pământul. Au vrut să ne calce cu tractoarele şi au falsificat contractele de arendă, trecând un an în plus faţă de cât stabilisem iniţial",
ne-a declarat Vasile Zaharia, fermier.

Miza: subvenţia

Primarul Marian Toniţa neagă acuzaţiile fermierilor şi susţine că aceştia sunt manipulaţi.

„Nu am modificat contractele de arendă. Oamenii sunt păcăliţi de firma SC ICE BLINK CONSULTING, care le spune iniţial că le dă mai multe produse agricole decât mine, iar apoi va încerca să facă un parc eolian pe pământurile lor", susţine Marian Toniţa.

„Primarul lucrează superficial pământurile oamenilor doar pentru a lua subvenţia de la APIA, iar apoi declară calamitate culturile, ca să ia bani şi de acolo", ne-a declarat în replică Adriana Costorel, reprezentantul SC ICE BLINK CONSULTING.

Cu Poliţia la arat

Violenţele din localitatea Bălăşeşti au culminat în data de 26.08.2010, când, potrivit susţinerilor fermierilor, utilajele agricole ale SC ICE BLINK CONSULTING au fost împiedicate să execute lucrările de agricole de către primarul Marian Toniţa, fiul acestuia şi viceprimarul Paul Maftei (foto).

A fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru dezamorsarea conflictului, dar situaţia s-a complicat şi mai mult. Terenurile au fost arate de utilajele SC ICE BLINK CONSULTING, dar semănatul s-a realizat de către SC Tonitza.

„Oamenii nu îşi pot lua partea de producţie în toamnă pentru că li se va spune că au pământurile arendate la noi, dar recolta o va lua SC Tonitza", susţine Adriana Costorel.

image

„Contractele au fost încheiate până în 2011. Pe baza lor am făcut credite pentru achiziţionarea de utilaje agricole. La finele anului 2011, vor fi liberi să îşi arendeze pământurile la cine vor", se apără primarul Marian Toniţa.


Răscoală la Parchet

60 de fermieri din Bălăşeşti au depus plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg.Bujor pentru că primarul refuză să le restituie terenurile.

"Judecătoria Galaţi a finalizat într-o primă fază un dosar deschis de 245 dintre fermierii din localitate, soluţia fiind rezilierea contractelor de arendă încheiate cu SC TONITZA şi obligarea CL Bălăşeşti la înregistrarea contractelor de arendă cu SC ICE BLINK CONSULTING SRL", ne-a declarat Tincuţa Tercu, avocata celor 245 de fermieri.

Oamenii susţin că, din 2005 şi până în 2009, SC Tonitza le-a dat, cu titlul de arendă, câte 200 kg de grâu pe hectar şi câte 40 de litri de ulei pe hectar, în timp ce la SC ICE BLINK CONSULTING au primit 800 kg de grâu pe hectar şi 80de litri de ulei pe hectar.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite